FortsÀtt till huvudinnehÄll

Ta det lugnt sĂ€ger de 😂

I perioder av stress, konflikter och allmÀnt oflyt men Àven vid det vanliga vardagspusslandet har trÀning varit en fristad för mig. Jag vet inte hur mÄnga gÄnger jag kallat gymmet för "fritidsgÄrden" eller "vuxendagis". Men finns det en fara i att gÄ dit för mycket?

Det Ă€r hĂ€rligt att utmana sig sjĂ€lv bĂ„de fysiskt och psykiskt och man lĂ€r sig sĂ„ mycket – man ser sig sjĂ€lv i ett helt nytt ljus;  blir motiverad av sin egen styrka och förmĂ„ga men Ă€ven av den gemenskap som finns i trĂ€ningen.

Man kör hĂ„rdare och lĂ€ngre och tröttnar aldrig pĂ„ att trĂ€na tills en dag dĂ„ man vaknar upp och har "lite ont i axeln".  "Det gĂ„r nog över", tĂ€nker man och fortsĂ€tter med sin trĂ€ning.

Snart börjar man kÀnna att hÀnderna tar slut föra armarna att trÀna blir lite frustrerande.

NÀsta symptom Àr att dagens trÀning kÀndes för tung och man förstÄr inte helt varför. Kanske fÄr man Àven problem att somna, vaknar mitt i natten och pÄ morgonen Àr man inte alls utvilad.

Detta kan vara tecken pĂ„ sĂ„ kallad övertrĂ€ning och om du upplever en, eller flera, av dessa symptom stressar kanske du 
din kropp för mycket.

DĂ„ viktigt att börja "trĂ€na lagom". Vad som Ă€r lagom för dig bara du sĂ€ga, eftersom det inte bara beror trĂ€ning. 

Kanske har du ett tufft jobb med en massa ansvar, en hobby, en partner, barn och allt annat som hör till i livet. Allt detta stressar dig vare sig du kĂ€nner det eller inte, nĂ€r du sedan gĂ„r och trĂ€nar sĂ€tter du kroppen under Ă€nnu mer stress. Även om det kĂ€nns positivt för dej just dĂ„, utgör det en stress bĂ„de för ditt sinne och din kropp och sedan lĂ€gger du till stressen frĂ„n trĂ€ning pĂ„ detta. Om du redan Ă€r pĂ„ en hög stress nivĂ„ blir trĂ€ningen kanske för mycket. 

För att fĂ„ de resultat du önskar mĂ„ste du alltsĂ„ fokusera pĂ„ att Ă„terhĂ€mta dig ordentligt. 

DÄ gÀller att sova ordentligt (och tillrÀckligt), Àta ordentligt (och tillrÀckligt), och göra allt i sin makt för att slippa onödig stress i vardagen, exempelvis dÄ s k sociala medier eller kanske mÀnniskor som bara tar energi och annat som stressar dig.

Hur du gör Àr upp till dej men det Àr viktigt med ÄterhÀmtning.

HĂ„kan 

Kommentarer

PopulÀra inlÀgg i den hÀr bloggen

Smaksatt mineralvatten

Grundtanken med mineralvatten Ă€r att det ska komma frĂ„n en kĂ€lla eller brunn som anses ha en sĂ€rskilt vĂ€lgörande och vĂ€lsmakande mineralsammansĂ€ttning. Men frĂ„gorna som dyker upp i mitt huvud Ă€r: 1. Hur mycket av det flaskvatten vi slĂ€par hem Ă€r vanligt kranvatten tappat pĂ„ flaska? 2. Är smaksatt mineralvatten verkligen nyttigt och Ă€r det i sĂ„ fall nyttigare Ă€n vanligt kranvatten? Det Ă€r inte lĂ€tt att vara konsument och försöka fĂ„ svar pĂ„ hur mycket socker som finns i mat och dryck. MĂ€rkningen Ă€r vilseledande, sĂ€rskilt om innehĂ„llet av naturligt socker och sötningsmedel. Producenter av mineralvatten berĂ€ttar gĂ€rna hur deras vatten Ă€r vĂ€lbalanserade och mineralrika. För att ta reda pĂ„ hur det stĂ€mmer kretsade jag ert tag och hittade en undersökning som det franska laboratoriet Eurofins fick 2011 av Testfakta. Uppdraget vat att jĂ€mföra Ă„tta olika fabrikat av mineral- och bordsvatten samt ett prov med vanligt kranvatten. Irene Mattisson, nutritionist pĂ„ Livsmedelsverket, fick sedan

Semestertider, diet och trÀning, GÄr det?

Äntligen pĂ„ vĂ€g. Vi for vĂ€sterut för en gĂ„ngs skull, vi brukar ju dra österut, mot Öland. Men vi har alltid haft planen att Ă„ka till vĂ€stkusten och lĂ„ta barnen fiska krabbor, solen har alltid varit pĂ„ andra sidan bara. I Ă„r Ă€r solen överallt, Sverige har blivit rena badparadiset. 25 grader och sol överallt, vĂ€rsta "mallis". AC,n har beslutat sig fungera idag, det passar oss fint dĂ„ vi campar i ett gryt och vĂ€rmen Ă€r tuff mot oss. Sommaren Ă€r svĂ„r för mĂ„nga, det blir avbrott i vardagen och ofat kommer trĂ€ningen och dieten pĂ„ skam. Det Ă€r viktigt att inte slĂ€ppa efter, inte helt i allafall. Risken Ă€r att det inte gĂ„r att komma igĂ„ng igen efter semestern, eller att det blir onödigt jobbigt. Jag förstĂ„r att man mĂ„ste fĂ„ jordgubbar och en glass ibland, men att slĂ€ppa helt och rocka loss varje dag gör snart att du Ă€r tillbaka pĂ„ utgĂ„ngspunkten med lite sĂ€mmre sjĂ€lvkĂ€nsla och stukat sjĂ€lvförtroende. Även jag har haft lite trĂ€ningsuppehĂ„ll, tvĂ„ veckor, men idag körde jag igen

Get your shit together

Att bajsa Ă€r nĂ„got som alla gör, men kanske nĂ„got som fĂ„ faktiskt pratar om. VĂ„r avföring kan se ut pĂ„ lite olika sĂ€tt men fortfarande vara normal. Det optimala Ă€r om magen sköter sig som en klocka och att man gĂ„r pĂ„ toalettenen gĂ„ng per dag Ă€r det optimala (men det kan ocksĂ„ vara fullt normalt att till exempel gĂ„ pĂ„ toaletten var tredje dag ocksĂ„, eller flera gĂ„nger varje dag).   Svart, gul, grön, ljus, lös, hĂ„rd och pennformad, vĂ„r avföring kan anta alla möjliga fĂ€rger och former och det Ă€r inget vi gĂ€rna pratar om. Men faktum Ă€r att vĂ„rt bajs kan var en bra indikation pĂ„ hur det stĂ„r till med vĂ„r hĂ€lsa. Det behöver inte vara en lĂ€skig och obekvĂ€m övning att förstĂ„ vad din avföring sĂ€ger om din kropp och du behöver inte dissekera det under ett mikroskop. Det Ă€r dĂ€rför viktigt att ta en titt ned i toaletten för att kolla status pĂ„ bĂ„de avföring och urin.   Det man ska vara uppmĂ€rksam kring Ă€r hur ens avföring brukar se ut och om den Ă€ndrar sig i fĂ€rg, form eller konsistens