Fortsätt till huvudinnehåll

Får frågor ibland hur jag gör..


Ibland får jag även frågor från någon som inte riktigt får viktminskning att funka med lågkolhydratskost, där har jag ju några års erfarenhet. Det finns några gemensamma nämnare när viktnedgång inte fungerar som jag tänkte ägna ett inlägg åt.

Hoppas det kan inspirerar på något sätt eller väcka idéer!
 
Övervikt har faktiskt ofta helt andra orsaker än en dålig kosthållning. Många som börjar med lågkolhydratkost, eller LCHF som det kallas, gör det för att det är på "tapeten" just nu. Det är det nya och man hör alla framgångshistorier. Det gör att man tror man kan få sig en snabbfix och fullkomligt rasa i vikt. Tråkigt nog fungerar det inte så för alla.

 
Först och främst, banta inte. Det handlar om så mycket mer än att "bara" gå ner i vikt.
 
Ha inte heller bråttom, låt det ta den tid det tar. Visst det kan gå fort för en del, men även långsamt för vissa, stressa inte. Lär dig istället ett nytt sätt att förhålla dej till mat och inför inte ett snedvridet beteende, som bantning (eller "lågkalorikost") är, gör istället förändringar som du kan och orkar behålla i en ny livsstil.

 
Vi stressar för mycket och det i sig själv motverkar viktnedgång.
 
Idag är det allt vanligare med övervikt och ämnet får stor uppmärksamhet. Spaltmeter med ”bantningstips” publiceras i pressen lagom till jul och program på TV har visar hur de lyckas få överviktiga deltagarna att minska i vikt (genom att tävla i det??!!). Det finns massor av information tillgängligt om hur man ska göra, vad man ska äta och hur man skall motionera för att bli av med övervikt och fetma. Jag skulle hellre vilja se program som istället fokuserar på vad det är som gör att man inte orkar genomföra de livsstilsförändringar som behöver göras.


Alla vet antagligen redan vad som rent tekniskt behöver göras för att gå ner i vikt. Det är inte det som är problemet. Problemet ligger i att göra det så det funkar för just dej. Livsstilsförändringar i samband med övervikt är ett komplext område. Övervikt har ju, som tidigare sagts, ofta helt andra orsaker än en dålig kosthållning. Varför kan man som överviktig inte använda de redskap som finns, trots att man kanske hotas av allvarliga sjukdomar? Vilka är de bakomliggande faktorerna som gör att man inte orkar använda dessa redskap?
 
Är förändringarna kanske så jobbiga att det inte är värd kostnaden?
 
Riskerna med övervikt är väldokumenterade, risken att dö i förtid ökar redan vid måttlig övervikt, störst är risken vid bukfetma. Fetma ger också en markant ökad risk för insulinresistens och diabetes typ 2. (Av de som utvecklar diabetes i vuxen ålder är 70-90 procent feta.) Men raden av följdsjukdomar till övervikt och fetma är lång. Förhöjt kolesterol, lipidrubbningar och högt blodtryck som ger ökad risk för hjärt-kärlsjukdomar och stroke(speciellt vid bukfetma). Män får en ökad risk för cancer i tarm och prostata medan kvinnor får en ökad risk för bröst- och underlivscancer. Kvinnor kan dessutom drabbas av menstruations rubbningar, som i värsta fall kan påverka fertiliteten. Sömnapné samt skelett- och ledbesvär är också vanliga hos personer med kraftig övervikt.
 
Det är självklart också intressant att lyssna på vad som har varit avgörande för de som "lyckats" gå ner i vikt, men det är du själv som ändå till slut måste sätta upp ditt mål och göra jobbet alldeles själv.


Det jag redan nu vill påpeka är att om ditt stora mål är att gå ner i vikt eller att nå en specifik målvikt så har du satt upp helt fel mål. Det skulle vara som om en bergsbestigare hade som mål att nå toppen på världens högsta berg. Om han satte målet att nå dit och tränade för det skulle vi ha många döda bergsbestigare på berg runt om i världen. Nej, målet för bergsbestigaren är att komma ner, hel och välbehållen, från toppen av världens högsta berg.


På samma sätt måste du sätta upp målet att få en livsstil som gör att du väger mindre, resten av livet, och inte bara att en gång ha nått en viss vikt.
 
Det är också viktigt att den ansträngning som en livsstilsförändring innebär står i proportion till resultatet man uppnår annars blir det som ett hinder för livsstilsförändringen. Att misslyckas med att nå sin målvikt kan ge en känsla av hopplöshet och gör att fler försök till viktminskning känns meningslösa. Konsekvensen blir då den att man känner för att ge upp sitt försök till viktminskning och återgår till gamla mönster.


Vi gillar väl alla att ”mysa” och vill då helst stoppa sådant i munnen som inte är jättebra för vikten. Vi äter och dricker ofta för att förstärka eller döva känslor. De flesta av oss har väl försökt att gå ned i vikt med hjälp av olika dieter. Det kan ha varit mer eller mindre effektiva dieter, exempelvis ”ananasmetoden” eller ”flygvärdinnemetoden”, men att banta med en lågkalori-diet resulterar bara i att man känner en ständig hunger och det ger inga goda utsikter för att lyckas.


De flesta som testat det har sagt att de bara lärt sig att dessa svältdieter inte är bra för dem. Man kanske till en början gick ned i vikt, men när man började äta igen så gick de upp alla kilon de förlorat, plus några till. Dessa extrema bantningsmetoder sätter också kroppen i stress vilket gör att det bildas fler fettceller, lätt kontraproduktivt alltså. Vi behöver istället lära oss äta "riktig mat" och att äta för att våra kroppar ska fungera bra. Vi måste sluta att äta för att "belöna oss" eller "för att det är så himla gott", för att sedan få ångest över vikten och försöka svältföda oss till en snabb viktminskning.
 
Så rådet är att sluta upp med bantningsdieter och att mixtra med kosten för att få snabbast möjliga resultat, det funkar inte!

Viktminskning är en effekt av kosten, javisst träning hjälper men börja med kosten. Kosten är viktig för att lyckas. Det gäller t.ex. att undvika blodsockerdalar, det gör man genom att hålla en vettig diet som inte ger en stor hunger, för mig har LCHF varit den dieten. Allmänt gäller att mindre portioner, hälsosam mat och mindre småätande är viktiga delar i den kosthållning man bör hålla. Styrkan att inte småäta trots att man känner ett stort sug ökar chanserna till att bibehålla sin vikt.

 
Men om man håller sig till alltför strikt diet, och utesluter allt man tycker om, leder det i många fall till en ”allt eller inget” känsla. En viss flexibilitet i sin kontroll över intaget av vad man äter, ger en bättre grund till att leva med en sitt val resten av livet.

Att gå ned i vikt kan vara svårt, men att sedan hålla vikten nere är en än svårare uppgift att klara.
 
Några faktorer som hjälper dej, att lyckas gå ned och hålla din vikt, är att man:
  • slutar svälta/banta,
  • skaffar sig en ny livsstil med bra matvanor och hälsosam kost,
  • inte småäter, trots att man känner ett stort sug,
  • väljer en lite mer fysiskt aktivt livsstil,
  • har en viss flexibilitet i sin kontroll över vad man äter,
  • tar ett eget ansvar och gör arbetet med förändringen,
  • vågar be om hjälp.
Vi kommer fortsätta blogga här om vår resa, mest för att vi vill komma ihåg den själva men om den kan hjälpa någon är det en stor bonus.




Lycka till.











Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smaksatt mineralvatten

Grundtanken med mineralvatten är att det ska komma från en källa eller brunn som anses ha en särskilt välgörande och välsmakande mineralsammansättning. Men frågorna som dyker upp i mitt huvud är: 1. Hur mycket av det flaskvatten vi släpar hem är vanligt kranvatten tappat på flaska? 2. Är smaksatt mineralvatten verkligen nyttigt och är det i så fall nyttigare än vanligt kranvatten? Det är inte lätt att vara konsument och försöka få svar på hur mycket socker som finns i mat och dryck. Märkningen är vilseledande, särskilt om innehållet av naturligt socker och sötningsmedel. Producenter av mineralvatten berättar gärna hur deras vatten är välbalanserade och mineralrika. För att ta reda på hur det stämmer kretsade jag ert tag och hittade en undersökning som det franska laboratoriet Eurofins fick 2011 av Testfakta. Uppdraget vat att jämföra åtta olika fabrikat av mineral- och bordsvatten samt ett prov med vanligt kranvatten. Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, fick sedan

Semestertider, diet och träning, Går det?

Äntligen på väg. Vi for västerut för en gångs skull, vi brukar ju dra österut, mot Öland. Men vi har alltid haft planen att åka till västkusten och låta barnen fiska krabbor, solen har alltid varit på andra sidan bara. I år är solen överallt, Sverige har blivit rena badparadiset. 25 grader och sol överallt, värsta "mallis". AC,n har beslutat sig fungera idag, det passar oss fint då vi campar i ett gryt och värmen är tuff mot oss. Sommaren är svår för många, det blir avbrott i vardagen och ofat kommer träningen och dieten på skam. Det är viktigt att inte släppa efter, inte helt i allafall. Risken är att det inte går att komma igång igen efter semestern, eller att det blir onödigt jobbigt. Jag förstår att man måste få jordgubbar och en glass ibland, men att släppa helt och rocka loss varje dag gör snart att du är tillbaka på utgångspunkten med lite sämmre självkänsla och stukat självförtroende. Även jag har haft lite träningsuppehåll, två veckor, men idag körde jag igen

Små enkla regler

Sök Prenumerera Mät din runda Träning Löpning Styrka Prylar Kost Vikt Små enkla regler i vardagen. 1. Gör tevesoffan till ett matfritt område.  På så sätt sitter du inte och småäter i tid och otid bara för att du inte använder armarna till mer än att zappa med fjärrkontrollen. 2. Se på din träning som en social aktivitet och bestäm gemensamma träningstider med dina kompisar. 3. Se till att du dricker tillräckligt med vatten.  Om magen börjar kurra vid udda tidpunkter så drick ett glas vatten och se om du egentligen inte bara var törstig. 4. Undvik flytande socker.  Det är den skadligaste typen av socker och den som gör att man går upp mest i vikt. Inom kort kommer du att märka att du inte har något behov av att dricka läskedryck varje dag. 5. Sluta att tvinga dig själv till gymmet om du innerst inne hatar det.  Prova i stället en fysisk aktivitet som du älskar! Kanske passar cykling, löpni