Fortsätt till huvudinnehåll

Träningsvärk


Vad är och varför får man träningsvärk?

Träninsvärk är smärta i muskler till följd av träning. Den kommer oftast med ovana rörelser och av excentriskt belastande träning.

Excentrisk styrketräning kallas även för negativ träning, och utgörs av den bromsande delen av en rörelse det vill säga belastning av en muskel under förlängning. Motsatsen är koncentrisk träning som är när muskeln dras ihop. Vid normal träning gör man båda omväxlande. På grund av att excentriskt arbete bidrar till en större påfrestning på muskeln än koncentriskt arbete kommer träningsvärk mer i excentrisk arbete. Du kan även få träningsvärk då du gör ovana övningar eller rörelser.

Sådan belastning som kroppen är van vid och utsätts för regelbundet ger sällan träningsvärk.

Symtom på träningsvärk är allt från en lätt ömhet till riktigt hög smärta. Smärtan framträder tydligast cirka 48 timmar efter utförd träningen men avtar sedan. Den kan hålla i sig i ändå upp till en vecka. Det är denna smärta som kallas för DOMS (delayed onset muscle soreness) och trots att den i många fall ätrr obehagliga är den inte farlig på något sätt.

Träningsvärk beror på förändringar i muskelcellernas fibriller efter hårt belastande träning. Fibrillerna anpassar sig genom att lägga till nya sarkomerer (sammandragande enhet i myofibrillen som gör det möjligt för muskeln att dra ihop sig) vid den punkt i fibrillerna där sarkomererna kopplas samman, kallad Z-banden.

Denna förändring sker för att muskeln förbereder sig på kommande belastning av samma slag. Det är alltså den förändringen som leder till att man inte får lika mycket träningsvärk nästa träning.

Hur mycket träningsvärk man får och hur länge den håller i sig beror på hur vältränad man är och hur  bra man har återhämtat sig. Återhämtning sker genom kost, sömn och så kallad  genomblödningsträning.

De går ut på att öka blodgenomströmningen i de muskler som behöver återhämtas. En ökad blodgenomströmning ökar både borttransporten av slaggprodukter och näringstillförseln till musklerna. En ökad näringstillförsel leder till snabbare återhämtning genom muskelreparation, muskeluppbyggnad och glykogeninlagring.

Att bli masserad är ett bra sätt åstadkomma en ökad lokal blodgenomströmning i muskler man vill återhämta. Lymfsystemet stimuleras och slaggprodukter avlägsnas från muskeln, samtidigt som musklerna får extra värme och näringstillförsel.

Att basta innebär en temperaturhöjning av kroppen  som ger en ökad blodgenomströmning vilket påverkar återhämtningen positivt. Bastning på ca 20 minuter är bra om du vill återhämta hela kroppen. Tänk på att dricka vatten eftersom du förlorar en del under bastningen.

Att sova är viktigt för återhämtning. Det är under djupsömnen som kroppen reparerar och bygger upp muskler m.m. De som tränar väldigt hårt och mycket behöver mer sömn.

Att äta väl är också nödvändigt för att kroppen inte skall brytas ner. Att den kost man får i sig påverkar träningsreslultatet är väl inte en nyhet. Timingen av måltiderna inför och efter träning samt valet av livsmedel och näringsämnen är av högsta prioritet för att kunna få största träningseffekt.

En felaktig uppfattning är att stretching kan minska träningsvärk. Tyvärr fungerar det inte så. Stretching och rörlighetsträning bra för rörligheten och för att minska skaderisk. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smaksatt mineralvatten

Grundtanken med mineralvatten är att det ska komma från en källa eller brunn som anses ha en särskilt välgörande och välsmakande mineralsammansättning. Men frågorna som dyker upp i mitt huvud är: 1. Hur mycket av det flaskvatten vi släpar hem är vanligt kranvatten tappat på flaska? 2. Är smaksatt mineralvatten verkligen nyttigt och är det i så fall nyttigare än vanligt kranvatten? Det är inte lätt att vara konsument och försöka få svar på hur mycket socker som finns i mat och dryck. Märkningen är vilseledande, särskilt om innehållet av naturligt socker och sötningsmedel. Producenter av mineralvatten berättar gärna hur deras vatten är välbalanserade och mineralrika. För att ta reda på hur det stämmer kretsade jag ert tag och hittade en undersökning som det franska laboratoriet Eurofins fick 2011 av Testfakta. Uppdraget vat att jämföra åtta olika fabrikat av mineral- och bordsvatten samt ett prov med vanligt kranvatten. Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, fick sedan

Semestertider, diet och träning, Går det?

Äntligen på väg. Vi for västerut för en gångs skull, vi brukar ju dra österut, mot Öland. Men vi har alltid haft planen att åka till västkusten och låta barnen fiska krabbor, solen har alltid varit på andra sidan bara. I år är solen överallt, Sverige har blivit rena badparadiset. 25 grader och sol överallt, värsta "mallis". AC,n har beslutat sig fungera idag, det passar oss fint då vi campar i ett gryt och värmen är tuff mot oss. Sommaren är svår för många, det blir avbrott i vardagen och ofat kommer träningen och dieten på skam. Det är viktigt att inte släppa efter, inte helt i allafall. Risken är att det inte går att komma igång igen efter semestern, eller att det blir onödigt jobbigt. Jag förstår att man måste få jordgubbar och en glass ibland, men att släppa helt och rocka loss varje dag gör snart att du är tillbaka på utgångspunkten med lite sämmre självkänsla och stukat självförtroende. Även jag har haft lite träningsuppehåll, två veckor, men idag körde jag igen

Små enkla regler

Sök Prenumerera Mät din runda Träning Löpning Styrka Prylar Kost Vikt Små enkla regler i vardagen. 1. Gör tevesoffan till ett matfritt område.  På så sätt sitter du inte och småäter i tid och otid bara för att du inte använder armarna till mer än att zappa med fjärrkontrollen. 2. Se på din träning som en social aktivitet och bestäm gemensamma träningstider med dina kompisar. 3. Se till att du dricker tillräckligt med vatten.  Om magen börjar kurra vid udda tidpunkter så drick ett glas vatten och se om du egentligen inte bara var törstig. 4. Undvik flytande socker.  Det är den skadligaste typen av socker och den som gör att man går upp mest i vikt. Inom kort kommer du att märka att du inte har något behov av att dricka läskedryck varje dag. 5. Sluta att tvinga dig själv till gymmet om du innerst inne hatar det.  Prova i stället en fysisk aktivitet som du älskar! Kanske passar cykling, löpni