Fortsätt till huvudinnehåll

Ingefära

Ingefära har i alla tider ansetts vara bra för hälsan så jag har samlat några skäl som man anger varför vi borde äta ingefära.

Att dricka ingefära i form av shots och te är populärare nu än någonsin. Det sägs att ingefära är så nyttigt att det kan hjälpa vid förkylning och öka fettförbränningen men även vara bra för magsmältningen.

Är det dags att ta som vana att äta ingefära i någon form så ofta man kan? Vad är egentligen sant?

Påstådda hälsofördelar med ingefära:
Det finns  en massa studier som funnit att ingefära är välgörande för matsmältningen, att det är bra för att motverka förkylningar och att det ökar förbränningen,  (även om det faktiskt visat sig vara väldigt lite.)

Ingefära ska  även kunna stärka immunförsvaret och motverka inflammationer som i sin tur lindrar symptomen hos de som lider av åderförkalkning, gikt samt vid diabetes 2. Ingefära har också visat sig dämpa illamående och migrän.

Det låter väl lite som de där "underdryckerna" man sålde på vilda västern tiden 🤔

Lite fakta: Ingefära är en ört som främst odlas i tropiska klimat, till exempel i Afrika och Asien. Ingefära tillhör samma familj som kardemumma, gurkmeja och galangal.

Ingefära används som krydda eller smaksättning i matlagning och den används både i form av hela bitar färsk rot eller som malen krydda. Men roten kan  också användas i form av juice eller olja. Honung, gurkmeja, citron och chili  går jättebra att kombinera med ingefära.

De två ämnena i ingefära som anses ha dessa goda hälsoeffekter är gingerol och shogaol. (Förutom det så innehåller ingefära massor av vitaminer och mineraler.)

Ok, så ingefära verkar ju hur nyttigt som helst. Hur bra ingefära är mot förkylning och influensa som redan brutit ut är forskare för övrigt mycket tveksamma till.

Jag har bara hittat nedanstående forsknings resultat, använd huvudet. Du ska inte ta ingefära om du är blödarsjuk eller äter blodförtunnande medicin och innan du över huvud taget börjar behandla dej med ingefära ska du konsulterar med en läkare.

Här kommer  några hälsofördelar med ingefära som listats av "Medical News Today".

Forskning från University of Georgia som publicerades i The Journal of Pain visar att ett dagligt tillskott av ingefära reducerade träningsvärk med 25 procent. Man fann även att upphettning av ingefäran inte gav någon större smärtlindring än rå men också att ingefäran
inte mister sina nyttigheter när man kokar den. Istället blir det lättare för magen att ta upp de välgörande innehållet när den kokats.

En thailändsk studie  som publicerades i tidningen Pharmaceutical Biology visade att ingefärsextrakt hade 3,5 gånger bättre effekt på högt blodtryck än prazosinhydroklorid som är en vanligt förekommande aktiv substans i blodtrycksmedicin.

Ingefära kan hjälpa till att minska menstruationssmärtor, rapporterar forskare vid Islamic Azad University i Iran i en artikel publicerad i Journal of Pakistan Medical Association6.

En studie som utförded på sjukhuset VALI-e-ASR i Iran, publicerad i tidningen Phytotherapy Research 7, visar att ingefäran är minst lika effektiv som sumatriptan, en medicin som ofta används vid migrän. Däremot var bieffekterna av ingefäran lindrigare än de från sumatriptanet.

Ingefära är en känd huskur mot förkylning. Ingefära anses också välgörande för matsmältningen. Dessutom  ska den lugna ner magen och minskar gasbildning samt motverkar förstoppning.

Ingefäran har även antiinflammatoriska egenskaper och om du vill gå ner i vikt kan du läsa en studie som gjordes vid Columbia University och som publicerades i Metabolism, där fann man att de personer som åt en frukost innehållande ingefära brände 43 kalorier extra. Inte så man svimmar men ändå :)

Så hur mycket ingefära ska man äta då? 

Vänligen rekommenderar man 1 till 2 ingefärsshot om dagen för att få önskad effekt. Websiten "Livestrong" säger att man ska äta max 4 gram ingefära per dag.

Men var försiktig,  äter du för mycket kan du få problem. Om du överdoserar intaget av ingefära får levern problem med att bearbeta dessa oljor, så ta det lugnt.

Ha det gott





Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smaksatt mineralvatten

Grundtanken med mineralvatten är att det ska komma från en källa eller brunn som anses ha en särskilt välgörande och välsmakande mineralsammansättning. Men frågorna som dyker upp i mitt huvud är: 1. Hur mycket av det flaskvatten vi släpar hem är vanligt kranvatten tappat på flaska? 2. Är smaksatt mineralvatten verkligen nyttigt och är det i så fall nyttigare än vanligt kranvatten? Det är inte lätt att vara konsument och försöka få svar på hur mycket socker som finns i mat och dryck. Märkningen är vilseledande, särskilt om innehållet av naturligt socker och sötningsmedel. Producenter av mineralvatten berättar gärna hur deras vatten är välbalanserade och mineralrika. För att ta reda på hur det stämmer kretsade jag ert tag och hittade en undersökning som det franska laboratoriet Eurofins fick 2011 av Testfakta. Uppdraget vat att jämföra åtta olika fabrikat av mineral- och bordsvatten samt ett prov med vanligt kranvatten. Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, fick sedan

Semestertider, diet och träning, Går det?

Äntligen på väg. Vi for västerut för en gångs skull, vi brukar ju dra österut, mot Öland. Men vi har alltid haft planen att åka till västkusten och låta barnen fiska krabbor, solen har alltid varit på andra sidan bara. I år är solen överallt, Sverige har blivit rena badparadiset. 25 grader och sol överallt, värsta "mallis". AC,n har beslutat sig fungera idag, det passar oss fint då vi campar i ett gryt och värmen är tuff mot oss. Sommaren är svår för många, det blir avbrott i vardagen och ofat kommer träningen och dieten på skam. Det är viktigt att inte släppa efter, inte helt i allafall. Risken är att det inte går att komma igång igen efter semestern, eller att det blir onödigt jobbigt. Jag förstår att man måste få jordgubbar och en glass ibland, men att släppa helt och rocka loss varje dag gör snart att du är tillbaka på utgångspunkten med lite sämmre självkänsla och stukat självförtroende. Även jag har haft lite träningsuppehåll, två veckor, men idag körde jag igen

Små enkla regler

Sök Prenumerera Mät din runda Träning Löpning Styrka Prylar Kost Vikt Små enkla regler i vardagen. 1. Gör tevesoffan till ett matfritt område.  På så sätt sitter du inte och småäter i tid och otid bara för att du inte använder armarna till mer än att zappa med fjärrkontrollen. 2. Se på din träning som en social aktivitet och bestäm gemensamma träningstider med dina kompisar. 3. Se till att du dricker tillräckligt med vatten.  Om magen börjar kurra vid udda tidpunkter så drick ett glas vatten och se om du egentligen inte bara var törstig. 4. Undvik flytande socker.  Det är den skadligaste typen av socker och den som gör att man går upp mest i vikt. Inom kort kommer du att märka att du inte har något behov av att dricka läskedryck varje dag. 5. Sluta att tvinga dig själv till gymmet om du innerst inne hatar det.  Prova i stället en fysisk aktivitet som du älskar! Kanske passar cykling, löpni