Fortsätt till huvudinnehåll

Varför du inte behöver bry dig om hur mycket vätska du dricker.

Förklaringen är enkel, det som är viktigast är inte hur mycket vätska du har i kroppen utan istället hur mycket vätska du har i förhållande till salter, framför allt natrium.

Kroppen är sen så bra konstruerad att den kommer göra dig törstig om mängden natrium blir högre än mängden vätska. Du söker då upp vatten eller någon annan dryck och sen kommer koncentrationen av natrium bli rätt igen.

När du motionerar stänger din kropp mer eller mindre av din urinproduktion. (Det detta som gör att det är väldigt ovanligt att bli kissnödig under ett träningspass).

Det faktum att urinproduktionen minskar kraftigt gör att det kan bli farligt om du dricker för mycket vatten eftersom det kommer in mer vatten i blodet som spär ut den viktiga koncentrationen av natrium i förhållande till vätska och kroppen kan inte lösa det genom att producera stora mängder urin.

Hade du inte motionerat och druckit massor av vatten hade din kropp snabbt producerat ganska stora mängder urin för att bibehålla koncentrationen av natrium-vätska i blodet. Det därför du om du skulle sätta i dig en liter vatten nu skulle om ungefär 10 minuter behöva springa på toaletten och sen troligen hade behövt ett besök till ganska snart därpå. Efter kanske 1-2 timmar har du i närapå kissat ut en liter vätska.

Det finns en massa rekommendationer som att "du måste dricka minst 3 liter om dagen".  Sedan finns också en hel del formler om hur mycket vatten man minst måste dricka varje dag. Formerna är allt ifrån väldigt enkla uppskattningar som att man ska dricka en liter vatten per 20 kg kroppsvikt till ganska avancerade formler som minst kräver miniräknare.

Gemensamt för alla dessa formler och rekommendationer är att de är helt påhittade. Det finns inga som helst belägg för att det gör någon som helst nytta att dricka mer än vad din törst säger till dig att dricka

Det finns konstigt nog väldigt lite forskning idag och det är därför ingen som säkert vet vad ett "lagom" eller "bra" dagligt vätskeintag är.

De rekommendationer som finns från olika organisationer varierar.  EFSA, som är EUs vetenskapliga råd kring den här typen av frågor, att kvinnor bör dricka omkring 2 liter varje dag medan män bör dricka omkring 2,5 liter.

I rapporten från EFSA kan man läsa att vätskeintaget varierar en hel del från land till land och att deras rekommendationer är baserade på uppskattningar och inte faktiska uppmätta värden.

Hur mycket folk verkligen dricker beror på var de bor. Där det är varmt dricker man mer, verkar logiskt. 

Livsmedelsverket skriver på sin sida att svensken bör dricka minst en liter vatten varje dag, men en varm sommardag i blir det troligen snarare tre liter.

#drickvatten

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smaksatt mineralvatten

Grundtanken med mineralvatten är att det ska komma från en källa eller brunn som anses ha en särskilt välgörande och välsmakande mineralsammansättning. Men frågorna som dyker upp i mitt huvud är: 1. Hur mycket av det flaskvatten vi släpar hem är vanligt kranvatten tappat på flaska? 2. Är smaksatt mineralvatten verkligen nyttigt och är det i så fall nyttigare än vanligt kranvatten? Det är inte lätt att vara konsument och försöka få svar på hur mycket socker som finns i mat och dryck. Märkningen är vilseledande, särskilt om innehållet av naturligt socker och sötningsmedel. Producenter av mineralvatten berättar gärna hur deras vatten är välbalanserade och mineralrika. För att ta reda på hur det stämmer kretsade jag ert tag och hittade en undersökning som det franska laboratoriet Eurofins fick 2011 av Testfakta. Uppdraget vat att jämföra åtta olika fabrikat av mineral- och bordsvatten samt ett prov med vanligt kranvatten. Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, fick sedan

Semestertider, diet och träning, Går det?

Äntligen på väg. Vi for västerut för en gångs skull, vi brukar ju dra österut, mot Öland. Men vi har alltid haft planen att åka till västkusten och låta barnen fiska krabbor, solen har alltid varit på andra sidan bara. I år är solen överallt, Sverige har blivit rena badparadiset. 25 grader och sol överallt, värsta "mallis". AC,n har beslutat sig fungera idag, det passar oss fint då vi campar i ett gryt och värmen är tuff mot oss. Sommaren är svår för många, det blir avbrott i vardagen och ofat kommer träningen och dieten på skam. Det är viktigt att inte släppa efter, inte helt i allafall. Risken är att det inte går att komma igång igen efter semestern, eller att det blir onödigt jobbigt. Jag förstår att man måste få jordgubbar och en glass ibland, men att släppa helt och rocka loss varje dag gör snart att du är tillbaka på utgångspunkten med lite sämmre självkänsla och stukat självförtroende. Även jag har haft lite träningsuppehåll, två veckor, men idag körde jag igen

Små enkla regler

Sök Prenumerera Mät din runda Träning Löpning Styrka Prylar Kost Vikt Små enkla regler i vardagen. 1. Gör tevesoffan till ett matfritt område.  På så sätt sitter du inte och småäter i tid och otid bara för att du inte använder armarna till mer än att zappa med fjärrkontrollen. 2. Se på din träning som en social aktivitet och bestäm gemensamma träningstider med dina kompisar. 3. Se till att du dricker tillräckligt med vatten.  Om magen börjar kurra vid udda tidpunkter så drick ett glas vatten och se om du egentligen inte bara var törstig. 4. Undvik flytande socker.  Det är den skadligaste typen av socker och den som gör att man går upp mest i vikt. Inom kort kommer du att märka att du inte har något behov av att dricka läskedryck varje dag. 5. Sluta att tvinga dig själv till gymmet om du innerst inne hatar det.  Prova i stället en fysisk aktivitet som du älskar! Kanske passar cykling, löpni