Fortsätt till huvudinnehåll

Min svåraste utmaning

Snus. 
Att sluta snusa kan vara den svåraste utmaningen som jag kommer ställas inför i min ambition att kämpa mot diabetes.
Snus är relativ okänt utanför norden. Snus är faktiskt olagligt att sälja inom EU, men Sverige har ett permanent undantag från förbudet. Det förhandlades fram i samband med Sveriges anslutningsavtal med EU. Men det faktum att snus inte säljs världen över på samma sätt som exempelvis cigaretter, gör att det inte heller är studerat i samma utsträckning som rökning.

Man vet att rökning är en av de många faktorer som orsaka typ 2-diabetes. Snus innehåller visserligen inte många av de giftiga ämnen som finns i cigarettrök och rökning har en rad hälsorisker som inte snus har, men det innebär inte på något sätt att snus är ofarligt.

En prilla med snus innehåller mer nikotin än en cigarett. Nikotin är en väldokumenterad faktor vid typ 2-diabetes. Nikotin höjer blodsockret, blodtrycket och hjärtfrekvensen. 

Omkring 450,000 personer har diabetes i Sverige, den stora majoriteten har diabetes typ 2. Uppskattningsvis en miljon svenskar snusar regelbundet och av dessa är cirka 80 % män och 20 % kvinnor. 

Enligt konsumentstatistik från 2015 konsumerar den genomsnittlige snusaren i Sverige cirka 3,8 dosor per vecka. (Jag ligger på ca 7 dosor)

Även då det finns väldigt lite forskning om hur just snus påverkar kroppens insulin är ändå en sak säker, nikotinet i snus leder till att blodkärlen drar ihop sig, vilket i sin tur ger sämre förutsättning för kroppen att ta upp socker från blodet.

Nikotin kan förvärra många av de problem och risker som diabetiker står inför, framförallt hjärt- och kärlsjukdomar. Nikotin ger även en ökad risk för infektioner, ögonskador, impotens och nervsjukdomar.

Nikotin bidrar även till insulinresistens vilket gör det svårare att få kontroll på blodsockret.  det betyder att det blir svårare för kroppen att omsätta socker. 

Nikotinmängden i snus kan alltså leda till en försämrad effekt av kroppens insulin - vilket är ett tidigt stadium i utvecklingen av typ 2-diabetes. Orsaken till att snus har den effekten på insulinkänsligheten är inte klarlagd. Sannolikt beror det på att nikotinmängden gör att blodkärlen drar ihop sig och därmed försämrar blodcirkulationen i kroppens olika organ. Försämrad cirkulation gör att det blir svårare för kroppen att ta upp socker från blodet till musklerna - där sockret fungerar som bränsle.

Man tror även att snus kan öka risken för pankreascancer och tandlossning - även fast snus paradoxalt nog verkar höja pH-värdet och därmed ha en skyddande effekt mot karies.

Det finns inga studier som kan visa på att snus ökar risken för munhåle-, strup- och magcancer - vilket är en relativt vanlig missuppfattning.

De studier som finns: vad säger de?

Snusandes inverkan på människors hälsa studeras inte i någon särskilt stor utsträckning utanför Sverige, Norge och Danmark. Men på senare tid har fler studier om sambanden mellan snusande och framförallt typ 2-diabetes genomförts, och de visar att snusare har en viss ökad risk att utveckla sjukdomen.

Det  verkar finnas ett samband mellan snusande och förhöjda insulinnivåer, enligt en tvärsnittstudie beträffande riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar. Snus kan också vara förknippat med en ökad prevalens av typ 2-diabetes. Resultaten från denna studie är något osäkra och sambandet har inte helt kunnat bekräftas.

Sambandet mellan snusande och insulinresistans eller försämrad glukostolerans kopplat till diabetes har kartlagts i ett par studier. Den starkaste av dessa studier, The Northern Sweden MONICA Study, visade att blodinsulinnivåerna är signifikant högre hos snusare jämfört med icke-snusare och icke-tobaksanvändare.

En annan studie (från Karolinska Institutet) har visat på sambandet mellan snusning och typ 2-diabetes. Studien, som är från 2000, visade att snusare hade en ungefär fyrfaldig ökning av prevalensen av typ 2-diabetes jämfört med icke-tobaksanvändare. Utav de 3,100 männen i åldrarna 35-54 år som deltog i studien hade ingen diagnosen diabetes, vare sig typ 1 eller typ 2, och deltagarna ansåg själva att de var allmänt friska. 55 av deltagarna fick veta att deras sockervärden var så pass höga att de klassades som åldersdiabetiker. 531 utav dessa var snusare, och 13 av dem fick diagnosen.

Rådet man får är;
Det viktigaste när du slutar snusa är att du vill. Viljan måste komma från dig själv, inte bara att andra eller du själv tycker att du borde.

Egentligen vill jag men jag vill inte samtidigt, komplicerat 🤔 Som synes ovan "borde" jag ju sluta, med diabetes kanske jag måste till och med? Men jag behöver processa det ett tag till innan jag faktiskt tar steget och föräldrar även detta. 

Konstigt att det var lätt att sluta med godis och allt annat. Socker beroende sägs ju vara lika svårt som vissa droger har jag läst... men snuset känns nästan som den vän. Svårt att förklara kanske men de som snusar känner igen sig?

Jag processar detta ett tag som sagt, men det närmar sig tror jag...

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smaksatt mineralvatten

Grundtanken med mineralvatten är att det ska komma från en källa eller brunn som anses ha en särskilt välgörande och välsmakande mineralsammansättning. Men frågorna som dyker upp i mitt huvud är: 1. Hur mycket av det flaskvatten vi släpar hem är vanligt kranvatten tappat på flaska? 2. Är smaksatt mineralvatten verkligen nyttigt och är det i så fall nyttigare än vanligt kranvatten? Det är inte lätt att vara konsument och försöka få svar på hur mycket socker som finns i mat och dryck. Märkningen är vilseledande, särskilt om innehållet av naturligt socker och sötningsmedel. Producenter av mineralvatten berättar gärna hur deras vatten är välbalanserade och mineralrika. För att ta reda på hur det stämmer kretsade jag ert tag och hittade en undersökning som det franska laboratoriet Eurofins fick 2011 av Testfakta. Uppdraget vat att jämföra åtta olika fabrikat av mineral- och bordsvatten samt ett prov med vanligt kranvatten. Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, fick sedan

Semestertider, diet och träning, Går det?

Äntligen på väg. Vi for västerut för en gångs skull, vi brukar ju dra österut, mot Öland. Men vi har alltid haft planen att åka till västkusten och låta barnen fiska krabbor, solen har alltid varit på andra sidan bara. I år är solen överallt, Sverige har blivit rena badparadiset. 25 grader och sol överallt, värsta "mallis". AC,n har beslutat sig fungera idag, det passar oss fint då vi campar i ett gryt och värmen är tuff mot oss. Sommaren är svår för många, det blir avbrott i vardagen och ofat kommer träningen och dieten på skam. Det är viktigt att inte släppa efter, inte helt i allafall. Risken är att det inte går att komma igång igen efter semestern, eller att det blir onödigt jobbigt. Jag förstår att man måste få jordgubbar och en glass ibland, men att släppa helt och rocka loss varje dag gör snart att du är tillbaka på utgångspunkten med lite sämmre självkänsla och stukat självförtroende. Även jag har haft lite träningsuppehåll, två veckor, men idag körde jag igen

Små enkla regler

Sök Prenumerera Mät din runda Träning Löpning Styrka Prylar Kost Vikt Små enkla regler i vardagen. 1. Gör tevesoffan till ett matfritt område.  På så sätt sitter du inte och småäter i tid och otid bara för att du inte använder armarna till mer än att zappa med fjärrkontrollen. 2. Se på din träning som en social aktivitet och bestäm gemensamma träningstider med dina kompisar. 3. Se till att du dricker tillräckligt med vatten.  Om magen börjar kurra vid udda tidpunkter så drick ett glas vatten och se om du egentligen inte bara var törstig. 4. Undvik flytande socker.  Det är den skadligaste typen av socker och den som gör att man går upp mest i vikt. Inom kort kommer du att märka att du inte har något behov av att dricka läskedryck varje dag. 5. Sluta att tvinga dig själv till gymmet om du innerst inne hatar det.  Prova i stället en fysisk aktivitet som du älskar! Kanske passar cykling, löpni