Grundtanken med mineralvatten är att det ska komma från en källa eller brunn som anses ha en särskilt välgörande och välsmakande mineralsammansättning.
Men frågorna som dyker upp i mitt huvud är:
1. Hur mycket av det flaskvatten vi släpar hem är vanligt kranvatten tappat på flaska?
2. Är smaksatt mineralvatten verkligen nyttigt och är det i så fall nyttigare än vanligt kranvatten?
Det är inte lätt att vara konsument och försöka få svar på hur mycket socker som finns i mat och dryck. Märkningen är vilseledande, särskilt om innehållet av naturligt socker och sötningsmedel.
Producenter av mineralvatten berättar gärna hur deras vatten är välbalanserade och mineralrika.
För att ta reda på hur det stämmer kretsade jag ert tag och hittade en undersökning som det franska laboratoriet Eurofins fick 2011 av Testfakta. Uppdraget vat att jämföra åtta olika fabrikat av mineral- och bordsvatten samt ett prov med vanligt kranvatten.
Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, fick sedan titta på analysresultaten. Hennes analys gav att generellt är kranvattnet minst lika bra ur hälsosynpunkt.
Ett par av de testade vattnen innehåller till exempel onödigt mycket natrium, det vill säga salt. Och salt får vi redan i oss för mycket av, säger hon. Här kanske jag inte håller med, men det är väl från person till person kanske.
Medan natriumhalten i dricksvattnet ligger på knappt 5 milligram per liter (mg/l) har Ramlösas och Lokas vatten över 100 mg/l – alltså mer än 20 gånger så mycket. Coop X-tra ligger inte långt efter med 90 mg/l.
I Ramlösa och Lokas vatten finns natrium naturligt eftersom det är källvatten. I Coops vatten är saltet tillsatt och det känns lite onödigt tycker Mattisson.
När det gäller de livsviktiga mineralerna kalium, kalcium och magnesium står sig kranvattnet bra i jämförelse med de flesta av flaskvattnen.
En produkt som stod ut positivt var San Pellegrino med höga halter av magnesium och kalcium. Ramlösa däremot har genomgående mycket låga halter av mineraler, förutom salt.
Ramlösa innehåller dessutom mycket fluorid som kan ge tandskador hos barn. På flaskan står det i liten text att barn inte bör dricka Ramlösa regelbundet. Fluorid kan ge fläckar på emaljen hos barn. (Naturliga mineralvatten som innehåller mer än 1,5 mg fluorid per liter måste deklarera detta.)
Jag här ännu inte lyckats hitta vad och hur de smaksättare vatten men jag ska leta vidare.
Slutsatsen är väl i alla fall att flaskvatten inte är onyttigt generellt men om man nu önskar dricka kolsyrat mineralvatten är det en ekonomisk fråga och kanske även en hälsosam vana(?) att göra mineralvatten själv och att smaksätta det med sockerfria aromer, typ lite citron eller gurka som inte ger någon viktökning.
De mineraler som analyserades 2011 var:
Kalium:
Behövs för vatten- och syrabalansen, nervfunktionen, musklernas normala funktion och normal njurfunktion. Deltar även i regleringen av blodtrycket. Brist på kalium leder till muskelsvaghet och kramper.
Kalcium:
Mineralen är nödvändig för bildning av ben och tänder, blodkoagulering och nervfunktion. Brist på kalcium kan hämma tillväxten och på sikt ge benskörhet.
Natrium (Salt):
Viktig för syra-basbalansen. Brist på natrium kan ge muskelkramper. För höga halter kan dock leda till högt blodtryck. 1 gram natrium motsvarar ungefär 2,5 gram koksalt. Mer än 5-6 gram koksalt per dag ökar risken för högt blodtryck.
Magnesium:
Aktiverar enzymer och är nödvändigt för kroppens proteinsyntes och kalciumomsättning. Brist på magnesium kan ge hämmad tillväxt, beteendestörningar, störningar i hjärtfunktionen.
Kommentarer