Fortsätt till huvudinnehåll

"Var inte så jävla positiv - tänk på att du är svensk!"



"Var inte så jävla positiv - tänk på att du är svensk!"


Det är en replik i filmen "Den ofrivillige golfaren" av och med Lasse Åberg. Det är väl lite så det är, man ska inte vara för positiv, för lycklig, för lyckad eller för lyckligt lottad.



Jag kan själv ibland känns att jag kräks på allt det klämkäcka som skrivs i sociala medier, alla länkar till föredrag på Youtube om hur enkelt det är att ställa om sitt liv, hur allt bara är en fråga om inställning. Affirmationer som "Om du bara tror på dig själv och dina förmågor så kommer du att bli framgångsrik och fri". 



Livet och verkligheten är ju tyvärr betydligt mer komplicerad och komplex än så, eller hur?



Jag har genom livet haft många perioder som en psykolog eller psykiater antagligen skulle kalla för depressiva episoder eller recidiverande depression. (Jag är på väg ut ur en sådan just nu.) Mitt enda sätt att hantera dessa perioder och ta mig upp igen har varit att bara försöka överleva dem, och om möjligt, försöka få livet och vardagen att fungera. Kanske hade det varit annorlunda om jag också var mer klämkäck? Men fungerar det, och hur i så fall?



Move your ass and your mind will follow!



Enligt psykologin handlar det om sk positiv förstärkning, eller på engelska "positive reinforcement".

Teorin är att det handlar om "konsekvens av ett beteende som ökar styrkan eller varaktigheten i beteendet eller dess frekvens eller snabbheten i reaktionerna".



Jösses, rappakalja. Det behövs många år på universitet att få till den meningen.  😂



På någorlunda vanlig svenska är positiv förstärkning en påverkan på beteendet, som att gör något starkare genom antingen egen förändring, genom påverkan eller inverkan av någon/något annat. Konsekven av det beteendet kalas "stimulus" (Den kan vara både positiv och negativ, i de här fallet siktar vi på en positiv sådan). Det handlar om att människan har en förmåga att reagera redan när något annat än naturliga stimulus påverkar sinnena. 



Till exempel är att blinka när ett föremål kommer nära ögonen, en sorts medfödda försvarsreaktioner men om en klocksignal ljuder varje gång precis innan t ex en insekt flyger fram emot ögonen, kommer det till slut bli att blinkreflexen slår till redan vid klocksignalen. En inlärd, eller betingad, reflex. Det skulle logiskt betyda att om man börjar bete sig på ett nytt sätt, så som man vill ha det, och då menar jag som om man redan hade det så - då skulle det bli verklighet?



Låter ju enkelt.



Verkligheten kämpar emot. Jag har hört att vi tänker ungefär 60 000 tankar om dagen men att 95% av dessa är tankar som vi redan tänkt. Vilket ger att vi går mestadels i livet på autopilot, vanor styr vårt handlande.



Ett exempel är när jag bytte jobb för ett tag sedan, första veckan när jag åkte iväg som vanligt, lämnade barn och satte av mot jobbet, upptäckte jag att utan att tänka på det hade jag plötsligt hamnat på mitt gamla jobb. Det roade mina tidigare kollegor mycket och de tog det som en vana att gå ut och röka ungefär vid den tiden så de kunde vinka till mej. Det visar också på att älven jag, särskilt på morgonen, går på autopilot. Hur ska man då få utveckling genom förändring?



Kan affirmationer fungera, eller är det så kallad "mental träning" som är nyckeln?

Mental träning utgör numera ett väsentligt inslag i bl a elitidrott. Det innebär att personer söker, i sin fantasi, föreställa sig rörelser och situationer som de ska bemästra och då blir bättre på dem.

Mental träning kan också innebära att man försöker komma i god psykisk form. På små sätt försöker man då sätta sig i ett sinnestillstånd som är typiskt för situationen ifråga. Man lär sig då känna igen oroskänslor och ofrivilliga spänningar som kan hämma prestationerna.




Affirmation, eller bekräftelse, i samband med mental träning, och allmänt i vardagslivet, innebär att man bekräftar sin egen duktighet, framåtanda, ihärdighet och vilja att göra sig gällande.

Kanadensiska forskare lät personer med hög och låg självkänsla upprepa frasen "Jag är en person värd att älskas". Sen mätte de försökspersonernas humör och känslor. Studien visar, ganska överraskande att de med låg självkänsla mådde sämre efter att ha upprepat mantrat. Personer med hög självkänsla mådde däremot lite bättre, men bara lite. (Personer med låg självkänsla mådde, paradoxalt nog, bättre när de tilläts att också ha negativa tankar om sig själva.)

En annan studie som bedrevs av flera amerikanska forskare visar att personer som frågar sig själva huruvida de kommer att lyckas med en uppgift, lyckas oftare än de som säger till sig själva att de kommer att lyckas med den.



Behaviorister påstår att allt beteende hos djur och människor är en följd av dels naturligt urval i den biologiska utvecklingen, dels lärande med hjälp av förstärkning, utebliven förstärkning samt bestraffning, så kallad betingning. Säkert finns fler studier som talar både för och emot effekten av affirmationer. Men det är ett ganska lurigt forskningsområde eftersom alla människor är unika, det finns många olika sätt att mäta självkänsla och självförtroende. Det finns många olika faktorer som spelar in, såväl inre som yttre faktorer. Vilket naturligtvis gör att det är ett fantastiskt intressant område. 



Hur du påverkas vet ju faktiskt bara du.



Men till slut, en sak som slutleding av resonemanget. Att reagera negativt och kränkas på alla klämkäcka inlägg i sociala medier blir ett negativ betingning, det vill säga det skadar bara. låt affirmationer vara precis bara det, en självbekräftelse med målet att utvecklas. Att  försöka bryta autopiloten.


Kanske testa att göra något åt din situation istället och tänka några nya tankar, göra mer nya saker?

Jag kör något nytt nu, eller försöker. Jag går till mitt gym istället för att sitta hemma när jag har en ledig dag. Jag går dit med väskan packad men utan att ha en förväntning på mig själv att jag måste träna, det blir om det blir.  Jag hämtar min inspiration från medlemmar och kollegor och till slut upptäcker jag att jag tränar, utan att tänka på det.


Autopiloten kan programmeras om, jag gör något nytt, skapar en ny vana.



Dags att börja. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smaksatt mineralvatten

Grundtanken med mineralvatten är att det ska komma från en källa eller brunn som anses ha en särskilt välgörande och välsmakande mineralsammansättning. Men frågorna som dyker upp i mitt huvud är: 1. Hur mycket av det flaskvatten vi släpar hem är vanligt kranvatten tappat på flaska? 2. Är smaksatt mineralvatten verkligen nyttigt och är det i så fall nyttigare än vanligt kranvatten? Det är inte lätt att vara konsument och försöka få svar på hur mycket socker som finns i mat och dryck. Märkningen är vilseledande, särskilt om innehållet av naturligt socker och sötningsmedel. Producenter av mineralvatten berättar gärna hur deras vatten är välbalanserade och mineralrika. För att ta reda på hur det stämmer kretsade jag ert tag och hittade en undersökning som det franska laboratoriet Eurofins fick 2011 av Testfakta. Uppdraget vat att jämföra åtta olika fabrikat av mineral- och bordsvatten samt ett prov med vanligt kranvatten. Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, fick sedan

Semestertider, diet och träning, Går det?

Äntligen på väg. Vi for västerut för en gångs skull, vi brukar ju dra österut, mot Öland. Men vi har alltid haft planen att åka till västkusten och låta barnen fiska krabbor, solen har alltid varit på andra sidan bara. I år är solen överallt, Sverige har blivit rena badparadiset. 25 grader och sol överallt, värsta "mallis". AC,n har beslutat sig fungera idag, det passar oss fint då vi campar i ett gryt och värmen är tuff mot oss. Sommaren är svår för många, det blir avbrott i vardagen och ofat kommer träningen och dieten på skam. Det är viktigt att inte släppa efter, inte helt i allafall. Risken är att det inte går att komma igång igen efter semestern, eller att det blir onödigt jobbigt. Jag förstår att man måste få jordgubbar och en glass ibland, men att släppa helt och rocka loss varje dag gör snart att du är tillbaka på utgångspunkten med lite sämmre självkänsla och stukat självförtroende. Även jag har haft lite träningsuppehåll, två veckor, men idag körde jag igen

Get your shit together

Att bajsa är något som alla gör, men kanske något som få faktiskt pratar om. Vår avföring kan se ut på lite olika sätt men fortfarande vara normal. Det optimala är om magen sköter sig som en klocka och att man går på toalettenen gång per dag är det optimala (men det kan också vara fullt normalt att till exempel gå på toaletten var tredje dag också, eller flera gånger varje dag).   Svart, gul, grön, ljus, lös, hård och pennformad, vår avföring kan anta alla möjliga färger och former och det är inget vi gärna pratar om. Men faktum är att vårt bajs kan var en bra indikation på hur det står till med vår hälsa. Det behöver inte vara en läskig och obekväm övning att förstå vad din avföring säger om din kropp och du behöver inte dissekera det under ett mikroskop. Det är därför viktigt att ta en titt ned i toaletten för att kolla status på både avföring och urin.   Det man ska vara uppmärksam kring är hur ens avföring brukar se ut och om den ändrar sig i färg, form eller konsistens