Fortsätt till huvudinnehåll

Juletid


Visste du att alkoholindustrin har dubblerat sina investeringar i alkoholreklam de fyra senaste åren? Alkoholkonsumtionen är i dag hög bland vuxna i Sverige och det beräknas att ca 385 000 barn växer upp med föräldrar som har ett riskfyllt drickande. Hundratusentals barn går därför omkring med en klump i magen inför julhelgen. De har föräldrar som dricker för mycket eller firar jul där alkoholen spelar alldeles för stor roll.

Visst är det väl intressant vilka känslor som uppstår om man pratar om att hoppa över alkoholen i jul? Direkt när alkohol kommer på tal sätter många taggarna ut. Jag läste idag ett inlägg från en "debattör" som sa; "Barn mår inte automatiskt dåligt av att föräldrar dricker måttliga mängder alkohol. De allra flesta vuxna blir inte märkbart påverkade av ett glas glögg och en nubbe eller en julöl eller två. För mig personligen påverkar stress och trötthet mer än ett par glas vin till maten, och trots att båda två är vanliga runt jul ser jag inga kampanjer för att förbjuda stress. "
 
Jo, absolut, jag håller med den delen om att Julen i sig innebär en massa stress och det är inte helt bra för barnen eller de vuxna. Mest, antar jag, beror det på alla höga förväntningar som man har på hur det ”ska” vara. Jag själv drömmer väl om en "Carl Larsson jul", det är i alla fall vad jag ser framför mig när jag tänker på en perfekt jul, varmt och hemtrevlig, inte så mycket glitter kanske men gärna halmbockar och lite allmogekänsla. Iskallt och massor av snö utanför huset, ett stort kök med lukten av glögg och pepparkakor. En helt vanlig svensk gran som pyntats med röda kulor och jul-ljus. Varma färger överallt i grönt och djuprött, härliga dofter av grankvistar och sådana där apelsiner med nejlikor i. Inte för att jag någonsin haft just en sådan jul, inte nära ens, men det är nog väldigt få som når upp till sin idealbild.
 
Jag tror nog de flesta känner sig, mer eller mindre, stressade över att inte lyckats får den "perfekta" Julen trots allt slit och all stress, särskilt om man då sätter ouppnåeliga ideal och krav runt Jul. Man springer runt dagarna innan julafton för att handla julklappar eller står och svettas i köket med skinkan i ugnen, knäcken på spisen och köttbullar som inte blir så runda man önskar. Ibland känner man bara för att skippa julen i år för att slippa all stress. Kanske borde vi starta en kampanj mot jul stress? Den delen kan jag hålla med om, inga problem.
 
Men att säga som debattören ovan att "De allra flesta vuxna blir inte märkbart påverkade av ett glas glögg och en nubbe eller en julöl eller två" är fel.
 
Barn i familjer med föräldrar som blir lite "konstiga" eller bara "inte som de brukar vara" när de dricker, de märker det direkt, tro inget annat. Barn lägger direkt märke till om mamma eller pappa skrattar högre än de brukar, eller kramar om en extra länge. Dessutom är min personliga åsikt att man gärna säger att "det blir bara lite" men om man snabbt räknar ihop det blir det en del; bara en snaps till sillen och kanske en öl till maten, och glögg självklart, sen blir det gärna en liten whiskey eller ett glas vin när Kalle håller på och det stökas i köket. Det plockar på utan att man märker det. Jag vet detta för även jag gillade förut att ta ett glas då och då. Kanske mer än vin och oftare än bara då och då med tyvärr.
 
Det kanske inte blev så hemskt mycket och det kanske inte uppstod några konflikter, men barn är medvetna. Även om de inte går omkring och är rädda så märker de på de vuxna att de är inte som vanligt och barn väldigt utelämnade runt jul, skola och fritids är stängda och kompisarna är hemma med sina familjer och firar.
 
Varför är det så svårt att låta bli alkoholen?
 
"Vit jul" ambassadörerna beskriver hur de för barnens skull väljer bort alkoholen och frågar varför inte alla kan göra det. Adventstiden är fylld av glöggmys och julfester. Men måste glöggen innehålla alkohol för att vara god och måste festen bjuda på vin för att vara lyckad? Alkoholen kostar samhället omkring 45 miljarder kronor varje år. Faktum är att över 1 miljon svenskar dricker så mycket att de är beroende av alkohol eller riskerar att bli det. Ändå ångar vi på som om inget hade hänt, vi till och med hjälps åt att öka intresset ännu mer.
 
Nu i december kommer radio, TV och tidningar att lyfta fram mängder av julöl och smaksatta glöggsorter, man kommer ägna spaltkilometer åt vilket vin som passar bäst till julbordet, vilka spritsorter som funkar förvånansvärt bra med osten samt vilket brännvin som smakar bäst till sillen och Jansson. Till allt detta kan läggas de ungefär 180 miljoner som läggs på alkoholreklam bara i november och december. Vi kanske borde fundera på varför så många traditioner hänger ihop med alkohol. För det är knappast" breaking news" att vårt drickande ställer till ganska mycket elände.
 
Några av de mest imbecilla argument jag hört kom från samme debattör som ovan. Hon drar igång med följande som motargument; "varför kan ni inte låta bli skinkan för att djuren lider? Varför kan ni inte låta bli julklappar för att miljön lider av vår konsumtion? Varför kan ni inte låta bli något av alla de andra saker som hör julen till för många?"
 
Vet inte ens vad jag ska svara på det faktiskt. Det värsta är att många tänker precis så.
 
I SVT-dokumentären ”Rör inte min sup” för några år sedan berättade barn i 7–10-årsåldern om hur de var rädda för mamma och pappa eftersom de blev annorlunda av den där drickan. Filmen är Evin Rubars personliga, men samtidigt allmängiltiga repotage om hur barn upplever vuxnas drickande.
 
Programmet tar sig an detta tabubelagda ämne att ifrågasätta alkoholens plats och betydelse i gemenskapen mellan vuxna. Den är ett ifrågasättande av den så kallade "måttlighetskonsumtionen" och handlade om helt vanliga svenska föräldrar, alltså inte om riskbrukare.
 
Även om sjuåringarnas svar är inte så smickrande för vuxengenerationen blir jag glad när jag ser de kloka och härliga sjuåringarna berätta och förklara, samtidigt blir jag beklämd och oroad över deras upplevelser och vilken kunskap om alkohol de redan tillägnat sig genom sina föräldrar. Även om en stor del av programmet handlar om ungdomar och barn så visar den sambanden till vuxnas drickande på ett väldigt tydligt sätt.
 
Fakta:
  1. Det är inte ungdomarnas alkoholkonsumtion som är det grundläggande problemet, utan de vuxnas.
  2. Det är inte missbrukare som är det största problemet, utan normalkonsumenterna.
 
IOGT-NTOs kampanj ”Vit Jul” får kritik varje år och de kallas för "moraliserande" eller andra saker som människor säger när de inte tycker man ska ha synpunkter på alkohol konsumtion. Men man kan säga vad man vill, försöka rättfärdiga och bortförklara. Faktum kvarstår. Alkohol är en drog. Den förstör relationer, är nära på alltid inblandad i våldsbrott och alkoholen dödar.
Nu var ju inte att svartmåla eller moralisera poängen med det jag skriver. Min poäng, eller utmaning om du så vill, är att våga avstå alkohol i de helger som ligger framför oss och därför står jag bakom kampanjen ”Vit jul” som IOGT-NTO driver.
Julen är barnens högtid sägs det, men jag tycker du ska unna dig själv, inte bara barnen, en glad och minnesvärd vit Jul!

(Vill du även göra en extra insats genom att skänka en slant och visa de utsatta barnen att du finns för dem kan du till exempel köpa Bris "Lilla Stjärna" hos www.bris.se.)



Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smaksatt mineralvatten

Grundtanken med mineralvatten är att det ska komma från en källa eller brunn som anses ha en särskilt välgörande och välsmakande mineralsammansättning. Men frågorna som dyker upp i mitt huvud är: 1. Hur mycket av det flaskvatten vi släpar hem är vanligt kranvatten tappat på flaska? 2. Är smaksatt mineralvatten verkligen nyttigt och är det i så fall nyttigare än vanligt kranvatten? Det är inte lätt att vara konsument och försöka få svar på hur mycket socker som finns i mat och dryck. Märkningen är vilseledande, särskilt om innehållet av naturligt socker och sötningsmedel. Producenter av mineralvatten berättar gärna hur deras vatten är välbalanserade och mineralrika. För att ta reda på hur det stämmer kretsade jag ert tag och hittade en undersökning som det franska laboratoriet Eurofins fick 2011 av Testfakta. Uppdraget vat att jämföra åtta olika fabrikat av mineral- och bordsvatten samt ett prov med vanligt kranvatten. Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, fick sedan

Semestertider, diet och träning, Går det?

Äntligen på väg. Vi for västerut för en gångs skull, vi brukar ju dra österut, mot Öland. Men vi har alltid haft planen att åka till västkusten och låta barnen fiska krabbor, solen har alltid varit på andra sidan bara. I år är solen överallt, Sverige har blivit rena badparadiset. 25 grader och sol överallt, värsta "mallis". AC,n har beslutat sig fungera idag, det passar oss fint då vi campar i ett gryt och värmen är tuff mot oss. Sommaren är svår för många, det blir avbrott i vardagen och ofat kommer träningen och dieten på skam. Det är viktigt att inte släppa efter, inte helt i allafall. Risken är att det inte går att komma igång igen efter semestern, eller att det blir onödigt jobbigt. Jag förstår att man måste få jordgubbar och en glass ibland, men att släppa helt och rocka loss varje dag gör snart att du är tillbaka på utgångspunkten med lite sämmre självkänsla och stukat självförtroende. Även jag har haft lite träningsuppehåll, två veckor, men idag körde jag igen

Små enkla regler

Sök Prenumerera Mät din runda Träning Löpning Styrka Prylar Kost Vikt Små enkla regler i vardagen. 1. Gör tevesoffan till ett matfritt område.  På så sätt sitter du inte och småäter i tid och otid bara för att du inte använder armarna till mer än att zappa med fjärrkontrollen. 2. Se på din träning som en social aktivitet och bestäm gemensamma träningstider med dina kompisar. 3. Se till att du dricker tillräckligt med vatten.  Om magen börjar kurra vid udda tidpunkter så drick ett glas vatten och se om du egentligen inte bara var törstig. 4. Undvik flytande socker.  Det är den skadligaste typen av socker och den som gör att man går upp mest i vikt. Inom kort kommer du att märka att du inte har något behov av att dricka läskedryck varje dag. 5. Sluta att tvinga dig själv till gymmet om du innerst inne hatar det.  Prova i stället en fysisk aktivitet som du älskar! Kanske passar cykling, löpni