Kommer du på nyårsnatten lova dig själv att du 2018 ska ta tag i dej själv och förbättra din hälsa under genom kost och träning? Grattis! Det är ett mycket bra nyårslöfte. Här är lite hjälp på traven med en liten checklista.
Fem steg för ett lyckat träningsår 2018
1. Har du ett mål?
Om svaret är ja, är det toppen. Ett mål kan fungera både som piska och som morot när du ska komma igång med träningen.
Är svaret nej? Skaffa då ett mål.
Att träna utan mål blir lätt alldeles för diffust och oklart och då är risken stor att träningen bara rinner ut i sanden. Och nej, ett mål behöver inte vara ett lopp. Du kan ha som mål att träna tre gånger i veckan, att kunna lyfta din egen kroppsvikt i marklyft eller bänkpress eller att klara 100 burpees på 10 minuter. Är målet ditt? Eller hakar du bara på någon annans mål? Om du ska lyckas ska det vara ett mål som passar dig.
2. Är målet mätbart?
Om du ska springa ett lopp eller nå en specifik prestation är det lätt att hålla koll på att du är på rätt väg. Luddigare mål, som exempelvis “jag ska börja träna mer” kan vara svårare att följa. Gör ditt träningsmål specifikt och mätbart, “jag ska börja träna 2 gånger i veckan”.
3. Är målet rimligt?
Fundera ordentligt. Det finns inget som så lätt kan få en att tappa träningssuget som att sätta upp ett orimligt träningsmål. Sätt dig med din kalender och titta igenom hur ditt liv ser ut när det är vardag och vad som är rimligt. Hur mycket träning kan du få in, utan att du behöver göra avkall på allt annat i livet eller bli för stressad? Det finns också genvägar du kan ta. Kanske kan du transportspringa till eller från jobbet? Eller cykla till jobbet istället för att ta bilen. Kan du träna direkt på morgonen så att du är säker på att det blir av, om dagis ringer senare och du måste hem och vabba?
4. Är din träning inplanerad?
Tro inte att träningen händer av sig själv. Om du tänker att du ska träna när tid plötsligt ramlar ner i knät på dig kommer du förmodligen inte träna så mycket. Se till att skriva in din träning kalendern. Då har du frigjort tid till träningen och sannolikheten att den blir av är betydligt större.
Och ja, det är ok att fixa barnvakt för att kunna träna.
Och ja, din träning är viktig och ska prioriteras.
Och ja, det är ok att fixa barnvakt för att kunna träna.
Och ja, din träning är viktig och ska prioriteras.
5. Har du bra stöd?
Klarar du av att driva på din träning ensam eller behöver du lite hjälp på traven?
- Träningskompis som kan pusha och peppa.
- Personlig tränare som hjälper dig med rätt träning och kan uppmuntra när det känns tungt.
- Gruppträning som kan boosta din träningslust genom att träna tillsammans. Alla är inte gjorda för att träna ensamma i gymmet.
- Din familj och vänner som kanske kan hjälpa dig att frigöra tid för träningen, genom att till exempel laga middag eller ha hand om barnen någon gång.
Lycka till med träningen
Kommentarer