Fortsätt till huvudinnehåll

Get your shit together


Att bajsa är något som alla gör, men kanske något som få faktiskt pratar om. Vår avföring kan se ut på lite olika sätt men fortfarande vara normal. Det optimala är om magen sköter sig som en klocka och att man går på toalettenen gång per dag är det optimala (men det kan också vara fullt normalt att till exempel gå på toaletten var tredje dag också, eller flera gånger varje dag).
 
Svart, gul, grön, ljus, lös, hård och pennformad, vår avföring kan anta alla möjliga färger och former och det är inget vi gärna pratar om. Men faktum är att vårt bajs kan var en bra indikation på hur det står till med vår hälsa. Det behöver inte vara en läskig och obekväm övning att förstå vad din avföring säger om din kropp och du behöver inte dissekera det under ett mikroskop. Det är därför viktigt att ta en titt ned i toaletten för att kolla status på både avföring och urin.
 
Det man ska vara uppmärksam kring är hur ens avföring brukar se ut och om den ändrar sig i färg, form eller konsistens. Ibland händer det att matsmältningssystemet inte fungerar som det brukar och vi blir hårda eller lösa i magen. I många fall beror det på att vi ätit något dåligt eller ändrat våra kostvanor, men bestående problem kan också vara ett symtom på sjukdomar som kräver läkarhjälp.
 
Till exempel kan man drabbas av fekal impaktion, som innebär att en massa av torr avföring fastnar i ändtarmen, vilket leder till att gifter som normalt skulle ha försvunnit med toalettbesöket blir kvar i kroppen. I värsta fall kan den långvariga förstoppningen bero på grovtarmscancer.
 
Checklista för om du har en bra avföring:
  1. Avföringen kommer ut lätt, ljudlöst och på några sekunder
  2. Avföringen kommer ut i ett enda stycke och flyter i toaletten (slem får den att sjunka)
  3. Avföringen är ljusbrun till färgen
  4. Avföringen luktar inte särskilt mycket
  5. Avföringen är slät, cylindrisk och inte sammanpressad
  6. Avföringen bryts lätt upp när man spolar i toaletten.

 Hälsomarkörer:

Gul avföring:
Relativt ovanligt. Det kan bero på brist på enzymet lipas som bryter ner fett och det kan i sin tur bero på problem med bukspottkörteln. Kolla upp hos läkare.
 
Grön avföring: 
Kan vara färgat av att man ätit gröna livsmedel, som till exempel spenat. Det kan också vara tecken på celiaki eller att man tagit ett järntillskott.
 
Svart avföring: 
Kan vara levrat blod i avföringen och då ska man söka läkare. Blodpudding och järntillskott kan också ge svart avföring. 
 
Röd avföring:
Kan vara färskt blod och bör kollas upp av läkare omgående. Rödbeta kan också färga bajset rött.
 
Blod i avföringen: 
Är det så att man har upptäcker blod i avföringen så ska man uppsöka läkaren.Det behöver det inte alls vara något farligt, men det är något som absolut behöver kollas upp.
 
Ljus, gråvit avföring: 
Avföringen saknar färgen från bilirubin som kommer från galla och kan bero på problem med lever, galla eller bukspottkörtel. Ta kontakt med läkare.
 
Färglöst bajs
Om bajset är lite fluffigt och gråaktigt kan det bero på problem med gallvägarna. Pigmentet här ger bajset färg och är det problem eller stopp i tarmen, och dessutom fetare, flyter det av den anledningen i toaletten.
 
Diarré:
Kan uppstå om man ätit något olämpligt, men långvarig lös avföring beror på att man har en snabb tarm och förstärkta reflexer i tarmen som gör att man akut måste gå på toaletten. Har man en alltför snabb tarmpassage under en längre tid så kan kroppen ha svårt att hinna ta åt sig näring ordentligt, det går det för snabbt genom systemet. Då kan det finnas en risk för näringsbrist, något som dock är relativt ovanligt.
 
Diarré kan även bero på stress. Om man är orolig eller nervös så kan det snabba på magen. Kaffe vet vi också är en stor bov för många snabba magar. Sedan kan det vara övriga saker man äter, eller en infektion om man bara är lös i magen tillfälligt.
 
Bajs som luktar illa
Det är gaserna som bildas i tarmen som gör att det luktar illa. Bakterierna i tarmen tar hand om det som inte matsmältningen i tunntarmen lyckats med, till exempel kostfibrer eller fett. Ju mer sådant som bakterierna får ta hand om desto mer gaser som gör att fläkten på toa får arbeta hårt.
 
Bajset är grötigt och löst
Du har ganska troligt diarré, och det kan bero på flera saker. Som till exempel maginfluensa, IBS är en annan diagnos, gluten- eller laktosintolerans en annan. Det kan också bero på stress eller inflammatoriska tarmsjukdomar som kan ge diarré eller till och med blod i avföringen (ring alltid din vårdkontakt i sådana fall eller om du är osäker). Givetvis spelar kosthållningen en stor roll.
 
Hårda små kulor / Förstoppning
Upplever man sin avföring så har man en tarm som är "slö", dvs som motoriskt inte rör sig så mycket och det kan gå flera dagar innan någonting kommer ut. Avföringen är inte sammanhängande, utan kommer ut som hårda små kulor.


Hur vet jag om jag har förstoppning?
  • När du bajsar mindre än två gånger per vecka.
  • När avföringen är hård och svår att få fram.
Detta kan vara ett tecken på förstoppning men det kan också bero på störningar i sköldkörteln eller blodsaltstörningar. Om du har ett väldigt stillasittande liv, äter på konstiga tidpunkter eller vräker i dig mat (som exempelvis vid ett julbord, eller annan buffé) kan det också vara orsaker som kan leda till trög mage och förstoppning. Samma sak om du reser i andra tidszoner, vilket rör till det för bland annat tarmen.


Tips för att undvika förstoppning!
  • Träna! Motion främjar tarmarnas funktion visar flera studier. När du rör på dig, rör tarmarna på sig också. Om du känner dig vätskefylld, svullen och gasig i magen kan det underlätta mycket om du tränar, även om det ”bara” handlar om promenader.
  • Stressa mindre. Tarmen reagerar på hur hormonerna är i balans och om du är uppjagad så ökar det risken för förstoppning.
  • Drick mycket vatten. Rikliga mängder vatten gör att din tjocktarm blir hal, så att bajset obehindrat kan glida igenom.
  • Satsa på fiberrik mat. Du hittar bra fiberkällor i linfrön, havregryn, ärtor, avokado, sesamfrön, broccoli, katrinplommon, psyllium.
  • Ät lite, men ofta. När du äter stora måltider och inte sprider ut dessa över dagen så får tarmen svårt att bryta ner maten. Hoppa inte över måltider.
  • Gå på toa när du blir nödig.
    Håll dig inte, det kan ställa till problem. Tarmen säger till då den vill tömmas, lyssna på kroppens signaler. Struntar du i dessa signaler kan du till slut förstöra reflexerna som styr när du ska göra nummer två och det i sin tur kan leda till förstoppning.
Fisar
Att släppa sig 15-20 gånger om dagen är helt normalt! Det brukar då vara relativt luktfria pruttar. Om det stinker mycket när du släpper väder bör du fundera på om du ätit något särskilt som din mage kanske inte gillar och när både avföring och pruttar luktar illa, under en längre tid, kan det vara tecken på att du har problem med bukspottskörteln



Några vanliga orsaker som gör att man fiser, men det är helt normalt. :
  • Att äta mycket nötter.
  • Livsmedel som skapar gaser är lök, ägg, kål och bönor, kött och fet mat.
  • Man har lagt om kosten nyligen och börjat äta mycket grönsaker och andra fiberrika produkter.
  • Vingummin och andra sorters lösviktsgodis ger fisar på grund av överproduktion av jäst i tarmarna.
  • Tugga tuggummi, äter för snabbt eller pratar med mat i mun kan ge dig större mängder av luft som sedan kroppen behöver göra sig av med.
  • Pruttarna kan lukta mer om du ätit mycket sparris och ägg, men det är inget farligt.
Lite bilder på hälsomarkörer för vidare jämförelse : 
 

Normalt är typ 4 och det ska inte vara något "klet" på pappret när du torkar dej. Om det kletar så är det för löst eller för mycket vätska i. 
 
Här nedan kommer lite mer om färg och möjliga orsaker:  
 

 
 Övriga egenskaper och eventuella orsaker: 
 



Shit happens :) 
 
 
 
 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smaksatt mineralvatten

Grundtanken med mineralvatten är att det ska komma från en källa eller brunn som anses ha en särskilt välgörande och välsmakande mineralsammansättning. Men frågorna som dyker upp i mitt huvud är: 1. Hur mycket av det flaskvatten vi släpar hem är vanligt kranvatten tappat på flaska? 2. Är smaksatt mineralvatten verkligen nyttigt och är det i så fall nyttigare än vanligt kranvatten? Det är inte lätt att vara konsument och försöka få svar på hur mycket socker som finns i mat och dryck. Märkningen är vilseledande, särskilt om innehållet av naturligt socker och sötningsmedel. Producenter av mineralvatten berättar gärna hur deras vatten är välbalanserade och mineralrika. För att ta reda på hur det stämmer kretsade jag ert tag och hittade en undersökning som det franska laboratoriet Eurofins fick 2011 av Testfakta. Uppdraget vat att jämföra åtta olika fabrikat av mineral- och bordsvatten samt ett prov med vanligt kranvatten. Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, fick sedan

Semestertider, diet och träning, Går det?

Äntligen på väg. Vi for västerut för en gångs skull, vi brukar ju dra österut, mot Öland. Men vi har alltid haft planen att åka till västkusten och låta barnen fiska krabbor, solen har alltid varit på andra sidan bara. I år är solen överallt, Sverige har blivit rena badparadiset. 25 grader och sol överallt, värsta "mallis". AC,n har beslutat sig fungera idag, det passar oss fint då vi campar i ett gryt och värmen är tuff mot oss. Sommaren är svår för många, det blir avbrott i vardagen och ofat kommer träningen och dieten på skam. Det är viktigt att inte släppa efter, inte helt i allafall. Risken är att det inte går att komma igång igen efter semestern, eller att det blir onödigt jobbigt. Jag förstår att man måste få jordgubbar och en glass ibland, men att släppa helt och rocka loss varje dag gör snart att du är tillbaka på utgångspunkten med lite sämmre självkänsla och stukat självförtroende. Även jag har haft lite träningsuppehåll, två veckor, men idag körde jag igen

Små enkla regler

Sök Prenumerera Mät din runda Träning Löpning Styrka Prylar Kost Vikt Små enkla regler i vardagen. 1. Gör tevesoffan till ett matfritt område.  På så sätt sitter du inte och småäter i tid och otid bara för att du inte använder armarna till mer än att zappa med fjärrkontrollen. 2. Se på din träning som en social aktivitet och bestäm gemensamma träningstider med dina kompisar. 3. Se till att du dricker tillräckligt med vatten.  Om magen börjar kurra vid udda tidpunkter så drick ett glas vatten och se om du egentligen inte bara var törstig. 4. Undvik flytande socker.  Det är den skadligaste typen av socker och den som gör att man går upp mest i vikt. Inom kort kommer du att märka att du inte har något behov av att dricka läskedryck varje dag. 5. Sluta att tvinga dig själv till gymmet om du innerst inne hatar det.  Prova i stället en fysisk aktivitet som du älskar! Kanske passar cykling, löpni