Att bajsa är något som alla gör, men kanske något som få faktiskt pratar om. Vår avföring kan se ut på lite olika sätt men fortfarande vara normal. Det optimala är om magen sköter sig som en klocka och att man går på toalettenen gång per dag är det optimala (men det kan också vara fullt normalt att till exempel gå på toaletten var tredje dag också, eller flera gånger varje dag).
Svart, gul, grön, ljus, lös, hård och pennformad, vår avföring kan anta alla möjliga färger och former och det är inget vi gärna pratar om. Men faktum är att vårt bajs kan var en bra indikation på hur det står till med vår hälsa. Det behöver inte vara en läskig och obekväm övning att förstå vad din avföring säger om din kropp och du behöver inte dissekera det under ett mikroskop. Det är därför viktigt att ta en titt ned i toaletten för att kolla status på både avföring och urin.
Det man ska vara uppmärksam kring är hur ens avföring brukar se ut och om den ändrar sig i färg, form eller konsistens. Ibland händer det att matsmältningssystemet inte fungerar som det brukar och vi blir hårda eller lösa i magen. I många fall beror det på att vi ätit något dåligt eller ändrat våra kostvanor, men bestående problem kan också vara ett symtom på sjukdomar som kräver läkarhjälp.
Till exempel kan man drabbas av fekal impaktion, som innebär att en massa av torr avföring fastnar i ändtarmen, vilket leder till att gifter som normalt skulle ha försvunnit med toalettbesöket blir kvar i kroppen. I värsta fall kan den långvariga förstoppningen bero på grovtarmscancer.
Checklista för om du har en bra avföring:
- Avföringen kommer ut lätt, ljudlöst och på några sekunder
- Avföringen kommer ut i ett enda stycke och flyter i toaletten (slem får den att sjunka)
- Avföringen är ljusbrun till färgen
- Avföringen luktar inte särskilt mycket
- Avföringen är slät, cylindrisk och inte sammanpressad
- Avföringen bryts lätt upp när man spolar i toaletten.
Hälsomarkörer:
Gul avföring:
Relativt ovanligt. Det kan bero på brist på enzymet lipas som bryter ner fett och det kan i sin tur bero på problem med bukspottkörteln. Kolla upp hos läkare.
Grön avföring:
Kan vara färgat av att man ätit gröna livsmedel, som till exempel spenat. Det kan också vara tecken på celiaki eller att man tagit ett järntillskott.
Svart avföring:
Kan vara levrat blod i avföringen och då ska man söka läkare. Blodpudding och järntillskott kan också ge svart avföring.
Röd avföring:
Kan vara färskt blod och bör kollas upp av läkare omgående. Rödbeta kan också färga bajset rött.
Blod i avföringen:
Är det så att man har upptäcker blod i avföringen så ska man uppsöka läkaren.Det behöver det inte alls vara något farligt, men det är något som absolut behöver kollas upp.
Ljus, gråvit avföring:
Avföringen saknar färgen från bilirubin som kommer från galla och kan bero på problem med lever, galla eller bukspottkörtel. Ta kontakt med läkare.
Färglöst bajs
Om bajset är lite fluffigt och gråaktigt kan det bero på problem med gallvägarna. Pigmentet här ger bajset färg och är det problem eller stopp i tarmen, och dessutom fetare, flyter det av den anledningen i toaletten.
Diarré:
Kan uppstå om man ätit något olämpligt, men långvarig lös avföring beror på att man har en snabb tarm och förstärkta reflexer i tarmen som gör att man akut måste gå på toaletten. Har man en alltför snabb tarmpassage under en längre tid så kan kroppen ha svårt att hinna ta åt sig näring ordentligt, det går det för snabbt genom systemet. Då kan det finnas en risk för näringsbrist, något som dock är relativt ovanligt.
Diarré kan även bero på stress. Om man är orolig eller nervös så kan det snabba på magen. Kaffe vet vi också är en stor bov för många snabba magar. Sedan kan det vara övriga saker man äter, eller en infektion om man bara är lös i magen tillfälligt.
Bajs som luktar illa
Det är gaserna som bildas i tarmen som gör att det luktar illa. Bakterierna i tarmen tar hand om det som inte matsmältningen i tunntarmen lyckats med, till exempel kostfibrer eller fett. Ju mer sådant som bakterierna får ta hand om desto mer gaser som gör att fläkten på toa får arbeta hårt.
Bajset är grötigt och löst
Du har ganska troligt diarré, och det kan bero på flera saker. Som till exempel maginfluensa, IBS är en annan diagnos, gluten- eller laktosintolerans en annan. Det kan också bero på stress eller inflammatoriska tarmsjukdomar som kan ge diarré eller till och med blod i avföringen (ring alltid din vårdkontakt i sådana fall eller om du är osäker). Givetvis spelar kosthållningen en stor roll.
Hårda små kulor / Förstoppning
Upplever man sin avföring så har man en tarm som är "slö", dvs som motoriskt inte rör sig så mycket och det kan gå flera dagar innan någonting kommer ut. Avföringen är inte sammanhängande, utan kommer ut som hårda små kulor.
Detta kan vara ett tecken på förstoppning men det kan också bero på störningar i sköldkörteln eller blodsaltstörningar. Om du har ett väldigt stillasittande liv, äter på konstiga tidpunkter eller vräker i dig mat (som exempelvis vid ett julbord, eller annan buffé) kan det också vara orsaker som kan leda till trög mage och förstoppning. Samma sak om du reser i andra tidszoner, vilket rör till det för bland annat tarmen.
Hur vet jag om jag har förstoppning?
- När du bajsar mindre än två gånger per vecka.
- När avföringen är hård och svår att få fram.
Tips för att undvika förstoppning!
- Träna! Motion främjar tarmarnas funktion visar flera studier. När du rör på dig, rör tarmarna på sig också. Om du känner dig vätskefylld, svullen och gasig i magen kan det underlätta mycket om du tränar, även om det ”bara” handlar om promenader.
- Stressa mindre. Tarmen reagerar på hur hormonerna är i balans och om du är uppjagad så ökar det risken för förstoppning.
- Drick mycket vatten. Rikliga mängder vatten gör att din tjocktarm blir hal, så att bajset obehindrat kan glida igenom.
- Satsa på fiberrik mat. Du hittar bra fiberkällor i linfrön, havregryn, ärtor, avokado, sesamfrön, broccoli, katrinplommon, psyllium.
- Ät lite, men ofta. När du äter stora måltider och inte sprider ut dessa över dagen så får tarmen svårt att bryta ner maten. Hoppa inte över måltider.
- Gå på toa när du blir nödig. Håll dig inte, det kan ställa till problem. Tarmen säger till då den vill tömmas, lyssna på kroppens signaler. Struntar du i dessa signaler kan du till slut förstöra reflexerna som styr när du ska göra nummer två och det i sin tur kan leda till förstoppning.
Fisar
Att släppa sig 15-20 gånger om dagen är helt normalt! Det brukar då vara relativt luktfria pruttar. Om det stinker mycket när du släpper väder bör du fundera på om du ätit något särskilt som din mage kanske inte gillar och när både avföring och pruttar luktar illa, under en längre tid, kan det vara tecken på att du har problem med bukspottskörteln
Att släppa sig 15-20 gånger om dagen är helt normalt! Det brukar då vara relativt luktfria pruttar. Om det stinker mycket när du släpper väder bör du fundera på om du ätit något särskilt som din mage kanske inte gillar och när både avföring och pruttar luktar illa, under en längre tid, kan det vara tecken på att du har problem med bukspottskörteln
Några vanliga orsaker som gör att man fiser, men det är helt normalt. :
- Att äta mycket nötter.
- Livsmedel som skapar gaser är lök, ägg, kål och bönor, kött och fet mat.
- Man har lagt om kosten nyligen och börjat äta mycket grönsaker och andra fiberrika produkter.
- Vingummin och andra sorters lösviktsgodis ger fisar på grund av överproduktion av jäst i tarmarna.
- Tugga tuggummi, äter för snabbt eller pratar med mat i mun kan ge dig större mängder av luft som sedan kroppen behöver göra sig av med.
- Pruttarna kan lukta mer om du ätit mycket sparris och ägg, men det är inget farligt.
Lite bilder på hälsomarkörer för vidare jämförelse :
Normalt är typ 4 och det ska inte vara något "klet" på pappret när du torkar dej. Om det kletar så är det för löst eller för mycket vätska i.
Här nedan kommer lite mer om färg och möjliga orsaker:
Övriga egenskaper och eventuella orsaker:
Shit happens :)
Kommentarer