Fortsätt till huvudinnehåll

Kettlebell


Jag är en fanatiker och jag kan gärna predika om att kettlebells är det ultimata eller bästa träningsredskapet som finns, men det tänker jag inte göra.

Men ja, jag gillar kettlebells!

Rätt använt är kettlebells ett bra, effektivt och roligt träningsredskap!

Idag är kettlebells ganska vanligt.  De flesta tränings anläggningar har olika kettlebells och nästan alla PT använder dem.

Jag upplever tyvärr att användandet av kettlebells inte alltid är helt rätt och att kunskapen om övningsutförandet är ganska lågt.

Jag hör ibland att både den ena eller den andra personen har skadat sig när de gett sig på att träna med kettlebells.

Men Kettlebells är inte farliga.

De kan däremot bli farliga om man hanterar dem fel. det är inget unikt för kettlebell,  det spelar ingen roll vilken typ av utrustning man väljer att träna med, skivstänger, gummiband, kroppsvikt, kettlebells, eller annat.

Om du inte har en korrekt rörelse kommer det kommer stopp dej dyrt är jag rädd. Om du har en yttre belastning med ett felaktiga rörelsemönster, går det dessutom fort. 



En explosiv rörelse, som t.ex en Kettlebell Swing kommer att utsätta dej för en stor belastning, gissa vad följden blir om du gör rörelsen fel?
Försöker inte göra en rörelse som du inte bemästrar än, det är så bara en tidsfråga innan något går sönder.

Kettlebells ätrr bara ett exempel som kan bytas ut mot andra ord som marklyft, kampsport, hinderbana, med flera. Börjar man i fel ände blir det gärna fel hela vägen.  

Respektera vikten, även om du har valt en lätt kettlebell att jobba med ska du behandla den som den vore den tyngsta kettlebellen du har sett.

En av de vanligare orsakerna till ryggskott är inte övningen i sig utan att man slarvar när man ställer ifrån sig vikterna efteråt eller ska flytta dem på något sätt.

Lyft alltid din kettlebell korrekt. Alltid!
Och ta dig tid att lära dig rörelsen.

Det känns väl för det flesta självklart men när det kommer till övningsutförande verkar det ibland lite värre.

Det finns en del olika skolor i läran om kettlebells, det finns fördelar och nackdelar med de flesta. Men personligen tränar jag och förespråkar RKC School of Strength. 

Oavsett stil bör lära dig ett korrekt rörelsemönster innan du ger dig på att träna med kettlebells (eller något annat för den delen..). Lär dig att göra några korrekta fundamentala  övningar som swing, snatch och clean.

Lär dig även att göra korrekta knäböj och squat. Du behöver inte nödvändigtvis göra knäböj med kettlebells men kan du inte genomföra en korrekt knäböj saknar du en väldigt viktigt rörelse som behöves innan du ger dig på att slänga runt på kulorna. 

Ta hjälp av en instruktör!

Jag rekommenderar dig verkligen att ta hjälp av en duktig instruktör för att gå igenom grunderna innan du ger dig på ett kettlebellsprogram.

Det är en bra investering att köra en grundkurs för att få koll på de viktigaste hållpunkterna och slippa behöva gå den långa vägen via två diskbråck och en inklämningsskada i axeln innan du fått ordning på övningarna.

Håkan 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smaksatt mineralvatten

Grundtanken med mineralvatten är att det ska komma från en källa eller brunn som anses ha en särskilt välgörande och välsmakande mineralsammansättning. Men frågorna som dyker upp i mitt huvud är: 1. Hur mycket av det flaskvatten vi släpar hem är vanligt kranvatten tappat på flaska? 2. Är smaksatt mineralvatten verkligen nyttigt och är det i så fall nyttigare än vanligt kranvatten? Det är inte lätt att vara konsument och försöka få svar på hur mycket socker som finns i mat och dryck. Märkningen är vilseledande, särskilt om innehållet av naturligt socker och sötningsmedel. Producenter av mineralvatten berättar gärna hur deras vatten är välbalanserade och mineralrika. För att ta reda på hur det stämmer kretsade jag ert tag och hittade en undersökning som det franska laboratoriet Eurofins fick 2011 av Testfakta. Uppdraget vat att jämföra åtta olika fabrikat av mineral- och bordsvatten samt ett prov med vanligt kranvatten. Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, fick sedan

Semestertider, diet och träning, Går det?

Äntligen på väg. Vi for västerut för en gångs skull, vi brukar ju dra österut, mot Öland. Men vi har alltid haft planen att åka till västkusten och låta barnen fiska krabbor, solen har alltid varit på andra sidan bara. I år är solen överallt, Sverige har blivit rena badparadiset. 25 grader och sol överallt, värsta "mallis". AC,n har beslutat sig fungera idag, det passar oss fint då vi campar i ett gryt och värmen är tuff mot oss. Sommaren är svår för många, det blir avbrott i vardagen och ofat kommer träningen och dieten på skam. Det är viktigt att inte släppa efter, inte helt i allafall. Risken är att det inte går att komma igång igen efter semestern, eller att det blir onödigt jobbigt. Jag förstår att man måste få jordgubbar och en glass ibland, men att släppa helt och rocka loss varje dag gör snart att du är tillbaka på utgångspunkten med lite sämmre självkänsla och stukat självförtroende. Även jag har haft lite träningsuppehåll, två veckor, men idag körde jag igen

Get your shit together

Att bajsa är något som alla gör, men kanske något som få faktiskt pratar om. Vår avföring kan se ut på lite olika sätt men fortfarande vara normal. Det optimala är om magen sköter sig som en klocka och att man går på toalettenen gång per dag är det optimala (men det kan också vara fullt normalt att till exempel gå på toaletten var tredje dag också, eller flera gånger varje dag).   Svart, gul, grön, ljus, lös, hård och pennformad, vår avföring kan anta alla möjliga färger och former och det är inget vi gärna pratar om. Men faktum är att vårt bajs kan var en bra indikation på hur det står till med vår hälsa. Det behöver inte vara en läskig och obekväm övning att förstå vad din avföring säger om din kropp och du behöver inte dissekera det under ett mikroskop. Det är därför viktigt att ta en titt ned i toaletten för att kolla status på både avföring och urin.   Det man ska vara uppmärksam kring är hur ens avföring brukar se ut och om den ändrar sig i färg, form eller konsistens