Fortsätt till huvudinnehåll

Kan man äta för lite och inte går ner i vikt?

Är det så att man kan äta för lite och inte går ner i vikt?

Ja det är sant, kroppen anpassar sitt behov när man äter för lite under en lång period. Om du under en lång period har legat på ett stort kaloriunderskott, till exempel gått på pulver, så blir ämnesomsättning sänkt på grund av att du får mindre muskler.

Då du inte längre använder så mycket kalorier hamnar du lättare på överskott. Och det överskottet av kalorier lagras som fett.

Att äta väldigt lite kalorier är därför en dålig metod för  viktminskning och framför allt långsiktig viktstabilitet. Då är ett bättre sätt att bygga muskler och öka kroppens "utgifter". Dessutom får du en snygg kropp 😊.

Lågkvalitativa och snabba kolhydrater, speciellt i kombination med fett, ökar risken för fettinlagring och viktuppgång.

Varför är detta intressant? Det är bra att vara medveten om sitt förhållningssätt till kolhydrater.

Det är bra att komma ihåg sätt när det handlar om att återställa balansen i kroppen är det inte självklart detsamma som viktminskning. En återbalans kan ske även om vikten rent tekniskt går upp. 

Allt bör inte handla om förändring på vågen, den berättar bara en del. Försök finna fördelar i andra förändringar som sker. (Läs tidigare inlägg om att mäta kroppsmåtten).

Om har börjat med LCHF
och vill gå ner i vikt ska du försöka uppmärksamma alla förändringar som du märker av, exempelvis om du får bättre nattsömn, vaknar upp med mer energi eller kanske orkar mer om dagarna. 

Om bara har ätit LCHF en kort tid,  kommer du kanske inte att se någon större viktförändring. Det är så kroppen fungerar och ingenting som du egentligen kan, eller bör, skynda på. 

Trots att man har bytt till LCHF finns det även en risk att fortfarande äta fel och då i sig för mycket energi.

Det betyder inte att man måste börja räkna kalorier, men fundera lite på vad det kan vara som orsakar viktuppgång eller stiltje på vågen.

En välbeprövad strategi för  koll på vad man petar i sig är att föra en så kallad matjournal, eller matdagbok. Det innebär att du under en vecka skriver upp exakt allt du äter och dricker i en loggbok.

Du behöver inte väga eller hålla koll på exakta mått. Skriv ner ungefär hur mycket du äter och kanske räkna enheter istället. Exempelvis ett ägg, en avokado och ett glas rödvin. Det gör att du med stor sannolikhet kan lista ut var överskottet mest troligt kommer från. 

Har du en smartphone finns det en massa "appar" som hjälper dej, där kan du enkelt fylla i det du äter och visa har till och med färdiga listor på livsmedel som berättar hur mycket och vilken energi maten innehåller. Den jag använder heter Lifesum och finns för både Android och iOS.

Även om det kan vara relativt lätt att gå ner i vikt med LCHF  utesluter det inte faktum att du fortfarande måste göra jobbet för att få resultat. Det är du som får skapa viktnedgången och LCHF bara är ett av verktygen som du kan använda. Motion är ett annat och att äta "bättre" mat.

Många frågar mej, vad är bättre mat? Vad ska man undvika? lustigt nog visar det sig ganska snart om jag pratar med dem att de första har en väldigt god uppfattning om vad som är bra och dåligt för dem, det handlar mer om att man "inte vill veta", det vill säga man vill inte göra en förändring.

Vi kämpar alla med kosten och det är inte lätt att alltid göra det som är "rätt".

Därför finns en massa tips, strategier och taktiker som gör det lätt att lyckas och svårt att misslyckas. Kanske kan det göra att du kan komma igång, kanske redan idag? 

Jag kommer fortsätta jaga fram dessa åt oss alla och bjuda på dem här.

Denna vecka gick jag ned endast 0,5 kg detta trots att jag ökat på träningen med pass tisdag, onsdag och torsdag.😧

Jag fortsätter och är nöjd med att mina mått går åt rätt håll.

Dags för en sväng till gymmet, spinning 45 och tabata 45 står på menyn.

Hörs snart. 

#Vardag #LCHF

// Håkan 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smaksatt mineralvatten

Grundtanken med mineralvatten är att det ska komma från en källa eller brunn som anses ha en särskilt välgörande och välsmakande mineralsammansättning. Men frågorna som dyker upp i mitt huvud är: 1. Hur mycket av det flaskvatten vi släpar hem är vanligt kranvatten tappat på flaska? 2. Är smaksatt mineralvatten verkligen nyttigt och är det i så fall nyttigare än vanligt kranvatten? Det är inte lätt att vara konsument och försöka få svar på hur mycket socker som finns i mat och dryck. Märkningen är vilseledande, särskilt om innehållet av naturligt socker och sötningsmedel. Producenter av mineralvatten berättar gärna hur deras vatten är välbalanserade och mineralrika. För att ta reda på hur det stämmer kretsade jag ert tag och hittade en undersökning som det franska laboratoriet Eurofins fick 2011 av Testfakta. Uppdraget vat att jämföra åtta olika fabrikat av mineral- och bordsvatten samt ett prov med vanligt kranvatten. Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, fick sedan

Semestertider, diet och träning, Går det?

Äntligen på väg. Vi for västerut för en gångs skull, vi brukar ju dra österut, mot Öland. Men vi har alltid haft planen att åka till västkusten och låta barnen fiska krabbor, solen har alltid varit på andra sidan bara. I år är solen överallt, Sverige har blivit rena badparadiset. 25 grader och sol överallt, värsta "mallis". AC,n har beslutat sig fungera idag, det passar oss fint då vi campar i ett gryt och värmen är tuff mot oss. Sommaren är svår för många, det blir avbrott i vardagen och ofat kommer träningen och dieten på skam. Det är viktigt att inte släppa efter, inte helt i allafall. Risken är att det inte går att komma igång igen efter semestern, eller att det blir onödigt jobbigt. Jag förstår att man måste få jordgubbar och en glass ibland, men att släppa helt och rocka loss varje dag gör snart att du är tillbaka på utgångspunkten med lite sämmre självkänsla och stukat självförtroende. Även jag har haft lite träningsuppehåll, två veckor, men idag körde jag igen

Get your shit together

Att bajsa är något som alla gör, men kanske något som få faktiskt pratar om. Vår avföring kan se ut på lite olika sätt men fortfarande vara normal. Det optimala är om magen sköter sig som en klocka och att man går på toalettenen gång per dag är det optimala (men det kan också vara fullt normalt att till exempel gå på toaletten var tredje dag också, eller flera gånger varje dag).   Svart, gul, grön, ljus, lös, hård och pennformad, vår avföring kan anta alla möjliga färger och former och det är inget vi gärna pratar om. Men faktum är att vårt bajs kan var en bra indikation på hur det står till med vår hälsa. Det behöver inte vara en läskig och obekväm övning att förstå vad din avföring säger om din kropp och du behöver inte dissekera det under ett mikroskop. Det är därför viktigt att ta en titt ned i toaletten för att kolla status på både avföring och urin.   Det man ska vara uppmärksam kring är hur ens avföring brukar se ut och om den ändrar sig i färg, form eller konsistens