Fortsätt till huvudinnehåll

Bönor


Hur är det nu då med bönor?

Ny forskning påstår sig visa att alla kolhydrater är inte lika. Det handlar om så kallad "resistent stärkelse" som finns i en rad av våra vanliga livsmedel. Forskarna säger att det är en viktig komponent i det som kallas antiinflammatorisk mat, den resistenta stärkelsen ska också kunna bidrar till mättnad, lägre blodsocker och minska risken för tjocktarmscancer hos köttätare.

Kostdoktorn å andra sidan säger:
"Ärtor, majs, bönor, linser och quinoa innehåller mer kolhydrater än andra grönsaker. Du behöver vara försiktig med dem om du äter strikt LCHF, ät i mycket liten mängd eller inte alls. Många av dessa klassas inte som grönsaker, utan som spannmål eller baljväxter. De är inte bra LCHF-alternativ."

Bönor innehåller alltså resistent stärkelse vilket ska gynna tarmbakterierna. De har tydligen även visat sej gynnsamt att äta bönor om man har diabetes. Det negativa med bönor är att de innehåller ett gift. Giftet är lektiner som tillhör gruppen antinutrienter. Lektiner är inte bra utan kan vid hög konsumtion leda till illamående, diarré och matförgiftning. Lektiner kan också hindra upptaget av näring i tarmen.

Bönor och baljväxter måste tillredas på ett särskilt sätt för att slippa undan lektinerna och därför behöver man nästan tillaga sina bönor själv. Det är egentligen inget större besvär, det handlar i stort om att bötlägga dem över natten och hälla bort första kokvattnet. Men hur många gör det?

Anne Nilsson, docent på Lunds universitet, säger att studier visat att bruna bönor och kidneybönor påverkar hungerhormonerna. "Den blodsockerreglerande verkan sitter i mellan 11 och 14 timmar".

Patrik Olsson som äter LCHF och är aktiv i Smarta Diabetiker menar att en skål bönor till    maten tillsammans med styrketräning gör susen för den som fastnat i sin viktminskning.

Lars-Erik Litsfeldt och Patrik Olsson har skrivit en bok, Låt bönor förändra ditt liv. Värt att notera om boken är att bönorna aldrig hävdas ingå i LCHF, det visar sig att det handlar om att bönorna används för att stabilisera blodsocker och då på människor som tränar mycket.

Om bönor är nyttigt eller inte och om det finns någon risk med bönor eller inte är en diskussion jag helt enkelt inte orkar med just nu.

Man kanske inte kan avfärda alla livsmedel för att de kan innebära en eventuell risk, det blir ett väldigt litet urval kvar då.

Jag tänker själv testa lite baljväxter framöver, mest för att se om det påverkar något alls. min viktnedgång har avtagit mycket, 0.8 kg denna vecka,  och jag har en hel del kvar innan jag är i mål. Dessutom tränar jag en del och har diabetes så om man lyssnar på Patriks resonemang i boken bör bönor fungera för mig, men vi är alla unika så ett test är i sin ordning tycker jag.

Jag återkommer i ämnet om ca en vecka. 

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smaksatt mineralvatten

Grundtanken med mineralvatten är att det ska komma från en källa eller brunn som anses ha en särskilt välgörande och välsmakande mineralsammansättning. Men frågorna som dyker upp i mitt huvud är: 1. Hur mycket av det flaskvatten vi släpar hem är vanligt kranvatten tappat på flaska? 2. Är smaksatt mineralvatten verkligen nyttigt och är det i så fall nyttigare än vanligt kranvatten? Det är inte lätt att vara konsument och försöka få svar på hur mycket socker som finns i mat och dryck. Märkningen är vilseledande, särskilt om innehållet av naturligt socker och sötningsmedel. Producenter av mineralvatten berättar gärna hur deras vatten är välbalanserade och mineralrika. För att ta reda på hur det stämmer kretsade jag ert tag och hittade en undersökning som det franska laboratoriet Eurofins fick 2011 av Testfakta. Uppdraget vat att jämföra åtta olika fabrikat av mineral- och bordsvatten samt ett prov med vanligt kranvatten. Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, fick sedan

Semestertider, diet och träning, Går det?

Äntligen på väg. Vi for västerut för en gångs skull, vi brukar ju dra österut, mot Öland. Men vi har alltid haft planen att åka till västkusten och låta barnen fiska krabbor, solen har alltid varit på andra sidan bara. I år är solen överallt, Sverige har blivit rena badparadiset. 25 grader och sol överallt, värsta "mallis". AC,n har beslutat sig fungera idag, det passar oss fint då vi campar i ett gryt och värmen är tuff mot oss. Sommaren är svår för många, det blir avbrott i vardagen och ofat kommer träningen och dieten på skam. Det är viktigt att inte släppa efter, inte helt i allafall. Risken är att det inte går att komma igång igen efter semestern, eller att det blir onödigt jobbigt. Jag förstår att man måste få jordgubbar och en glass ibland, men att släppa helt och rocka loss varje dag gör snart att du är tillbaka på utgångspunkten med lite sämmre självkänsla och stukat självförtroende. Även jag har haft lite träningsuppehåll, två veckor, men idag körde jag igen

Get your shit together

Att bajsa är något som alla gör, men kanske något som få faktiskt pratar om. Vår avföring kan se ut på lite olika sätt men fortfarande vara normal. Det optimala är om magen sköter sig som en klocka och att man går på toalettenen gång per dag är det optimala (men det kan också vara fullt normalt att till exempel gå på toaletten var tredje dag också, eller flera gånger varje dag).   Svart, gul, grön, ljus, lös, hård och pennformad, vår avföring kan anta alla möjliga färger och former och det är inget vi gärna pratar om. Men faktum är att vårt bajs kan var en bra indikation på hur det står till med vår hälsa. Det behöver inte vara en läskig och obekväm övning att förstå vad din avföring säger om din kropp och du behöver inte dissekera det under ett mikroskop. Det är därför viktigt att ta en titt ned i toaletten för att kolla status på både avföring och urin.   Det man ska vara uppmärksam kring är hur ens avföring brukar se ut och om den ändrar sig i färg, form eller konsistens