Fortsätt till huvudinnehåll

Frukost eller inte?

Frukosten är dagens viktigaste mål, eller är det inte så självklart ändå?

Att ”hoppa över måltider” var tidigare förbjudet, lite jobbigt för mej som inte ens känner mig hungrig på morgonen.

Nu har jag dykt ner lite i ämnet och funnit att då det nu blivit känt om fördelarna med så kallad "korttidsfasta" har man insett att det går bra att skippa frukosten och därmed låta lunchen bli dagens första mål. Det kallas 16:8-metoden och är en variant på 5:2-dieten. (Min fru påstod jag gjorde den igår när jag inte hann med lunchen, men jag undrar det jag).

Att äta frukost sätter bevisligen igång ämnesomsättningen och gör att kroppen bränner mer under dagen, men resultatet blir enligt brittiska forskare bara 11(!) kalorier extra som kroppen bränner.

En undersökning från Cornell University visar dessutom att personer som hoppar över frukosten får i sig i genomsnitt 408 färre kalorier under dagen, så om du vill gå ner i vikt är det helt klart värt de 11 kalorier man förlorar i förbränning, knappast värt tortyren att tvinga i sig mat när man inte är hungrig kan jag tycka.

Så då är det lite upp till var och en att bestämma sig för om frukost är viktigt eller inte. Om man nu bestämmer sig för att äta frukost är det ändå viktigt att få i sig rätt saker. Det är lustigt med alla "hälso"alternativ, de flesta är direkt onyttigt för oss och innehåller massor av socker.

När vi nu talar om frukost, bland annat, så kan jag nämna att jag dricker mycket kaffe. Väldigt mycket kaffe. Är det bra eller dåligt?

Det beror lite på kan man säga, bra eller dåligt för vad?

Koffeinet i kaffe ger ökad vakenhet och mental aktivitet, men man får inte lättare att lära sig saker eller förbättrad  intellektuell förmåga. Koffein stimulerar andning och hjärtverksamhet och vidgar perifera blodkärl. Men koffein är också vätskedrivande.

Hur mycket koffein man tål varierar från person till person. Effekterna beror på vilken halt av koffein man har i blodet och blodhalten påverkas av många faktorer.

Det vanliga hos "vanliga" människor är nog att koffeinet gör dem pigga, för mycket kaffe kan göra dem stirriga och nervösa, medans för mig med ADHD är det tvärtom att kaffe lugnar mig.

Är det bra eller dåligt med koffein? Det verkar, trots mycket omfattande studier,  inte finnas några allvarligare biverkningar (om man inte är allergisk såklart), koffeinet är inte heller fysiskt beroendeframkallande även om kagfedrickare som inte får sitt kaffe kan vittna om ett visst beroende beteende...😂

Forskning om kaffe gör hela tiden nya upptäckter och 2016 släppte forskare vid Uppsala universitet en rapport som visar att kaffe påverkar kroppens biologiska ålder, kaffet gör oss faktiskt yngre(!!). 

Kaffe har i andra studier bevisats skydda mot bland annat diabetes, gikt, alzheimers, demens och cancer.

Japanska forskare konstaterade att de som drack kaffe dagligen löpte hälften så stor risk att drabbas av levercancer jämfört med de som inte dricker det alls. Enligt dem räcker det med en eller två koppar kaffe om dagen för en skyddande effekt, och tre till fyra koppar om dagen ökade skyddet från ämnena i kaffe ytterligare.

Så därför blir det ibland kaffe istället för frukost.

Blodsockret vid fasta idag 4,5 mmol, vi får se om läkaren vill tvinga i mig piller i alla fall, LCHF verkar fungera tycker jag.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Smaksatt mineralvatten

Grundtanken med mineralvatten är att det ska komma från en källa eller brunn som anses ha en särskilt välgörande och välsmakande mineralsammansättning. Men frågorna som dyker upp i mitt huvud är: 1. Hur mycket av det flaskvatten vi släpar hem är vanligt kranvatten tappat på flaska? 2. Är smaksatt mineralvatten verkligen nyttigt och är det i så fall nyttigare än vanligt kranvatten? Det är inte lätt att vara konsument och försöka få svar på hur mycket socker som finns i mat och dryck. Märkningen är vilseledande, särskilt om innehållet av naturligt socker och sötningsmedel. Producenter av mineralvatten berättar gärna hur deras vatten är välbalanserade och mineralrika. För att ta reda på hur det stämmer kretsade jag ert tag och hittade en undersökning som det franska laboratoriet Eurofins fick 2011 av Testfakta. Uppdraget vat att jämföra åtta olika fabrikat av mineral- och bordsvatten samt ett prov med vanligt kranvatten. Irene Mattisson, nutritionist på Livsmedelsverket, fick sedan

Semestertider, diet och träning, Går det?

Äntligen på väg. Vi for västerut för en gångs skull, vi brukar ju dra österut, mot Öland. Men vi har alltid haft planen att åka till västkusten och låta barnen fiska krabbor, solen har alltid varit på andra sidan bara. I år är solen överallt, Sverige har blivit rena badparadiset. 25 grader och sol överallt, värsta "mallis". AC,n har beslutat sig fungera idag, det passar oss fint då vi campar i ett gryt och värmen är tuff mot oss. Sommaren är svår för många, det blir avbrott i vardagen och ofat kommer träningen och dieten på skam. Det är viktigt att inte släppa efter, inte helt i allafall. Risken är att det inte går att komma igång igen efter semestern, eller att det blir onödigt jobbigt. Jag förstår att man måste få jordgubbar och en glass ibland, men att släppa helt och rocka loss varje dag gör snart att du är tillbaka på utgångspunkten med lite sämmre självkänsla och stukat självförtroende. Även jag har haft lite träningsuppehåll, två veckor, men idag körde jag igen

Get your shit together

Att bajsa är något som alla gör, men kanske något som få faktiskt pratar om. Vår avföring kan se ut på lite olika sätt men fortfarande vara normal. Det optimala är om magen sköter sig som en klocka och att man går på toalettenen gång per dag är det optimala (men det kan också vara fullt normalt att till exempel gå på toaletten var tredje dag också, eller flera gånger varje dag).   Svart, gul, grön, ljus, lös, hård och pennformad, vår avföring kan anta alla möjliga färger och former och det är inget vi gärna pratar om. Men faktum är att vårt bajs kan var en bra indikation på hur det står till med vår hälsa. Det behöver inte vara en läskig och obekväm övning att förstå vad din avföring säger om din kropp och du behöver inte dissekera det under ett mikroskop. Det är därför viktigt att ta en titt ned i toaletten för att kolla status på både avföring och urin.   Det man ska vara uppmärksam kring är hur ens avföring brukar se ut och om den ändrar sig i färg, form eller konsistens